DESETO IZDANJE

ROVINJ PHOTODAYS Finalisti jubilarnog festivala odabrani između više od 600 autora iz 27 država

 Vlado Kos

ZAGREB - Međunarodni fotografski festival Rovinj Photodays objavio je finaliste svog jubilarnog desetog izdanja , koje će se, s nizom izložbi, radionica, prezentacija, pregleda portfolia, susreta fotografa i ljubitelja fotografije, održati 5. i 6. svibnja u tom istarskom gradu.

Finalisti su odabrani između više od 600 autora iz 27 država, koji su prijavili ukupno više od 8600 fotografija.

"Drago nam je da smo u turbulentnim vremenima kulturnog života u Hrvatskoj doživjeli deseto izdanje u kojem ćemo tradicionalno organizirati desetak izložbi, među kojima i završnu međunarodnu izložbu finalista", istaknuo je direktor festivala Denis Redić.

Ocijenio je kako je u dosadašnjih deset godina festival kreirao platformu suvremenog izričaja u fotografiji i prikazuje aktualne trendove u svijetu, postao je i brend na koji se svake godine prijavljuje oko 600 autora, a taj broj i raste.

"Lijepo je vidjeti kako se scena razvija, a važno je i što naš festival uključuje sve profile fotografija. Većina poznatih festivala posvećeni su samo konceptualnom ili dokumentarnom segmentu, a mi dajemo mogućnost modnim fotografima i svim žanrovima u fotografiji", dodao je.

Redić podsjeća kao je festival prvih šest godina radio nacionalni natječaj s kojega su najbolji radovi pohranjeni u Muzeju za umjetnost i obrt, a ulaskom u EU postao je međunarodni, pa i djela inozemnih autora odlaze u fundus muzeja.

Brojem prijava i ove su godine prednjačili fotografi iz regije, među njima po četiri iz Hrvatske i Srbije, tri iz BiH, po dva iz Italije, Makedonije i Slovenije, po jedan iz Španjolske i Švedske, a tu je fotografski duo iz Velike Britanije. Izložba radova tih dvadeset autora bit će središnja točka festivala.

Za kategoriju arhitekture izabrani su, redom, Kiril Shtrkov (Makedonija), Srđan Dunđerović (BiH) i Vlado Kos (Hrvatska), u dokumentarnoj kategoriji Joakim Kocjancic (Švedska) te Jelena Janković i Milutin Marković iz Srbije, modnoj Milica Mrvić (Srbija), Nina Mašić (BiH) i Nina Znideršić (Slovenija).

U kategoriji pejzaža za nagrade će se natjecati Srđan Vujmilović (BiH), Rocco Rorandelli (Italija) te Kollatou Elena i Toumpanos Leonidas iz Velike Britanije, a u kategoriji "Akt/tijelo" Sandra Požun (Slovenija), Jorge López Muńoz (Španjolska) i Ivan Durgutovski (Makedonija).

Kategorija portreta donosi radove Jelene Žigić iz Srbije, Nine Mašić (BiH) i Saše Ćetkovića (Hrvatska), a umjetničkog koncepta hrvatskog autora Domagoja Burilovića, talijanskog Antonija Di Cecca i Snježane Bratanović iz Hrvatske.

Osterman: zahtjevan odabir fotografija

Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnom selektoru Willieju Ostermanu koji je odabrao tri finalista u svakoj kategoriji.

Po njegovim riječima, odabir fotografija za izložbu pokazao se kao vrlo zahtjevan zadatak, jer su fotografi poslali na natječaj velik broj jakih vizualnih trenutaka. "Biti izbornik je uvijek vrlo uzbudljivo, ali ujedno i strahovito stresno. Svoju metodu odabira bazirao sam na vizualnoj intrigantnosti kao i sofisticiranosti prikaza, koju fotografija implicira", ustvrdio je.

Osterman je profesor i voditelj odjela Fine Art Photography na Rochester Institute of Technology u New Yorku, gdje predaje, provodi istraživanja i aktivno se bavi umjetnošću.

Svoje je radove izlagao u cijelom SAD-u i održavao fotografske radionice diljem svijeta, uključivši i Hrvatsku, a tijekom studijskog dopusta 2009/2010. dodijeljena mu je Fulbrightova stipendija za održavanje nastave i pomoć pri razvoju magistarskog programa na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Iva Prosoli, kustosica završne izložbe finalista, smatra kako je ovogodišnji izbor jedan od najkvalitetnijih do sada. "Izložba se kroz godine profilirala i prilično je aktualna, s obzirom na teme fotografija, od socijalnih do osobnih", napomenula je.

Kao osobito zanimljivu izdvojila je seriju fotografija Domagoja Burilovića koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji Umjetnički koncept, u kojoj je na temelju pronađenih materijala pokušao rekonstruirati prošlost, donijevši priču o povijesti jedne zemlje.

Tradicionalno veliki broj izložbi

U okviru tradicionalne velike izložbe finalista u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, predstavit će se više od sto izložaka dvadeset nominiranih fotografa u sedam natjecateljskih kategorija.

Izložba se otvara prvi dan festivala, a dan kasnije na svečanoj dodjeli objavit će se dobitnik Grand Prixa, koji time osvaja i samostalnu izložbu s pripadajućom publikacijom.

Ove godine samostalnu izložbu, "The Balkan Nights" u Crkvi Sv. Tome, imat će slovenski fotoreporter Matic Zorman, prošlogodišnji dobitnik Grand Prix nagrade Photodays, koji na svojim fotografijama donosi priču o umoru, neizvjesnosti i nadi izbjeglica i migranata na njihovu putu u 'zemlju snova'.

Izložba "Srca Istre", u Centru vizualnih umjetnosti Batana, zajednički je projekt četvorice autora, Janka Belaja, Zorana Osrečaka, Siniše Hančića i Vlade Perića, koji su objedinili subjektivne doživljaje Terra Magicae, što im je svakom na svoj način ponudila posve nove vizure svojih krajolika, kulturne baštine i lica svojih stanovnika.

Multimedijalni centar ugostit će izložbu "Ništa se ne miče" Galerije Photon iz Ljubljane, koja fotografskim materijalom donosi priču o povijesti punk benda Pankrti, u povodu njihove 40. obljetnice.

Za izlaganje na otvorenom priredit će se izložba "Igre", iz ciklusa "Prijatelji mora", koja na 60 velikih formata predstavlja niz fotografskih zapisa nastalih u ambijentu igara uz more ili navali adrenalina koju one uzrokuju.

Tijekom ljeta ta izložba obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana, a očekuje se da će ju ovaj put na 12 destinacija pogledati više od milijun posjetitelja.

Photodays & GloriaGLAM organiziraju izložbu "Fashion & Photodays", koja predstavlja radove svjetskih majstora modne fotografije koji su u proteklih deset godina u Rovinju pronašli prirodnu kulisu za svoje editorijale i modna snimanja.

S fotografijama dimenzija 3x2 metra ekskluzivni medijski partneri festivala, Novi list i Glas Istre, predstavit će svoj odabir motiva za izložbu "Na terenu".

Organizirat će se i radionica "ProPhoto Lights & Color Effects" Danijela Berkovića, na kojoj će kroz snimanje modnog editorijala polaznici naučiti kako kreativno koristiti studijsku rasvjetu na terenu.

Zainteresirani će se moći družiti i s glavnim selektorom, a održat će se i predavanje "Zaštita imovinskih i moralnih autorskih prava u fotografiji" odvjetnika Valentine Vižintin i Saše Poldana.

Bit će tu i veliki nagradni Rovinj Foto Maraton na ulicama grada, predstavljanje Zavoda za fotografiju i vizualne umjetnosti iz Padove te troje finalista Rovinj Photodaysa, pregledi portfolia i prezentacije novih projekata fotoklubova.

Završna izložba ostat će otvorena do kraja svibnja, dok će se predstavljanje nagrađenih radova u svim kategorijama u Zagrebu održati u studenom u Muzeju za umjetnost i obrt, te uvrstiti u Zbirku novije fotografije MUO.

Ulaz na sve izložbe, predavanja i zabave je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:53