ČUDESNA ŽIVOTNA PRIČA

TAJNA SLIKARICE IZ TROGIRA Postala je zvijezda s više od 70 godina, ima fanova koliko i Severina, a sinovi su joj bogatiji i od Donalda Trumpa!

Tko je Ana Tzarev, umjetnica, koju, prema pisanju Globusa, ljudi na društvenim mrežama vole skoro kao Severinu? U Europi gotovo nepoznata, Trogiranka rođena prije 79 godina kao Marija Guina, samouka slikarica, na Facebooku je skupila 870 tisuća lajkova, pa se u usporedbi s njom Severininih 891 tisuću čini nekako nedovoljnim, a o "samo" 377 tisuća obožavatelja Kolinde Grabar-Kitarović da i ne govorimo, piše Slobodna Dalmacija.

Ana Tzarev je prije 15-ak godina odlučila uzeti kist u ruke, a umjetničko ime je izabrala po imenu i djevojačkom prezimenu svoje majke Anke Carev. Do odluke da započne slikarsku karijeru zvala se pak Marija Chambers i živjela je na Novom Zelandu, s mužem Robertom, kojeg je kao bezbrižnog 32-godišnjeg turista sa samo 19 godina upoznala u Splitu.

U Splitu su se i vjenčali te otišli u selo Matangi, istočno od Hamiltona, gdje su prvo vodili vlastiti pčelarski pogon, a poslije preuzeli biznis koji je Marijin svekar, emigrant iz Chicaga, započeo još početkom prošlog stoljeća.

Chandler House, robna ruća u središtu grada, nastala na temeljima krojačkog obrta za proizvodnju večernjih haljina, a koji je Marija, u znak sjećanja na Jadran, nazvala Adriatic Gowns, vrlo je dobro napredovala i osigurala Chandlerovima pristojan život, a kad su njih dvoje odlučili povući se, njihovi sinovi Christopher i Richard posao su digli na znatno višu razinu. Treći i najstariji sin George otišao je u Kanadu i tamo je mirovinu dočekao kao knjigovođa.

Lanac robnih kuća

Mlađa braća su prvo stvorila lanac robnih kuća, prodali ih za deset milijuna dolara te novac uložili u još veći biznis, stvorivši multimilijarderski imperij koji danas posluje širom svijeta, što pod imenom Sovereign Global, što pod imenom Legatum, što pod mnogim drugim "kćerinskim" nazivima, zapošljavajući tisuće ljudi. Legatum ima sjedište u Dubaiju, a tvrtka Orient Global poslove vodi iz Singapura.

Promućuran bratski dvojac je, dakako, i osobno stekao golemo bogatstvo te se imetak svakoga od njih, prema Bloomberg Billionaires Indexu, procjenjuje na po nekoliko milijardi dolara, ukupno sigurno više od šest milijardi. Sinovi Marije Guine, odnosno Ane Tzarev, financijski su "teži" i od Donalda Trumpa. A mama?

Marija Chambers je, uz takve sinove, s pravom odlučila odahnuti te je, zajedno s mužem Robertom, prvo svijetom - od Kine do Afrike, od Australije do Amerike, a potom počela slikati. Prvi je put svoje slike pokazala svijetu 2008. u New Yorku u galeriji koju joj je poklonio jedan od sinova.

CIJELI TEKST PROČITAJTE U SLOBODNOJ DALMACIJI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:20