KLJUČNI KULTURNI DOGAĐAJ U ZAGREBU

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena retrospektiva velikog konceptualnog umjetnika Brace Dimitrijevića

 Marko Todorov

Izložba Braco Dimitrijević - Retrospektiva otvorena je u četvrtak navečer u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

Prikazat će sve najvažnije faze stvaralaštva jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je od kraja 1960-ih do danas ostvario iznimnu međunarodnu karijeru.

Obuhvaćajući sve najvažnije faze stvaralaštva umjetnika koji je još od kraja šezdesetih prisutan i na međunarodnoj sceni, izložba na dva kata muzeja donosi 160 radova koji svjedoče o stalnoj preokupaciji njegova opusa - relativnosti povijesti i povijesti umjetnosti te fenomenu slučajnosti.

Predstavljene su autorove velike instalacije, monumentalne fotografije, video uraci, od najranijih radova, "Slučajnih prolaznika" predstavljenih dosad u mnogim svjetskim metropolama, do najnovijih, kreiranih posebno za izložbu, poput slikarskog ambijenta Lascaux 3000 kojeg je posljednjih tjedana realizirao u MSU, tematizirajući svoj stvaralački put.

Dimitrijević kaže kako mu je ova izložba poslužila i kao svojevrsni osobni deadline za njegove radove, na kojima se može vidjeti "kako se kontinuitet njegovih misli vozi do kraja", a logika koju slijedi prenosi se na sve medije.

Ono što se proteže kroz cijelo njegovo stvaralaštvo ideja je o tome da u povijesti ne postoji trenutak koji nije bitan i da kulturna periferija može postati centar, ali i, kako ističe, da je umjetnost besklasna.

"Umjetnikom se ne postaje studiranjem niti na silu, takav se rodiš, svakome je Bog dao neki drugi talent", rekao je Dimitrijević na konferenciji za novinare u MSU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:35