IZLOŽBA U GALERIJI GRETA

UOČI 9. ORGANA VIDA Tajvanski umjetnik Sheng-Wen Lo predstavlja seriju fotografija polarnih medvjeda u zatočeništvu

Sheng-Wen Lo: Bijeli medvjed

ZAGREB - Uoči početka devetog izdanja festivala Organ Vida tajvanski umjetnik Sheng-Wen Lo predstavit će se zagrebačkoj publici samostalnom izložbom "Bijeli medvjed", koja se otvara u ponedjeljak u Galeriji Greta.

Wen Lo je prošlogodišnji pobjednik recenzije portfelja festivala Organ Vida, a njegova samostalna izložba u Zagrebu dio je nagrade. 

Serijom radova "Bijeli medvjed", koji prikazuju polarne medvjede u zoološkim vrtovima na 26 lokacija diljem Europe i Kine, autor progovara o problemu držanja životinja u zatočeništvu.

"Izložba se ne bavi polarnim medvjedima, već proučava upitne simptome programa zatočeništva fokusirajući se na jednu životinjsku vrstu", ističe se u najavi.

Autor je snimio bijele medvjede u njihovim umjetnim staništima koja pokušavaju imitirati arktički okoliš iz kojih su dovedeni, no istovremeno su i pozornica s nerijetko bizarnom scenografijom, gumama za automobile, lažnim tuljanima, obojenim ledenjacima, jahtama, avionima, pa čak i neboderima.

Na primjeru polarnih medvjeda izložba pokazuje dvoznačnost modernih zooloških vrtova i srž problema konzervacije, istraživanja i edukacije, nastalih zbog zabave.

Sheng-Wen Lo rođen je 1987. u Tajvanu, gdje je završio studij računarstva, a sada živi u Nizozemskoj, gdje je diplomirao fotografiju.

U svom radu veliku pozornost daje metodologiji, a najviše ga zanimaju suvremeni ljudsko-životinjski odnosi. Radi s fotografijom i pokretnim slikama, video igrama i instalacijama. Dosad je izlagao u Nizozemskoj, New Yorku, Belfastu, Kini.

Na otvorenju izložbe u "Galeriji Greta", koja će biti otvorena do 15. rujna, organiziran je i razgovor s umjetnikom. 

Festival Organ Vida u svom devetom izdanju, što će se održati od 6. do 20. rujna na šesnaest lokacija u Zagrebu, u svom prvom tjednu donosi intenzivan program sa svakodnevnim otvorenjima izložbi.

U suradnji s nizom galerija i muzeja ove se godine organizira ukupno trinaest izložbi, petnaest razgovora, dvije radionice te projekcije dvaju filmova o fotografiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:16