TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

VELIKA FOTOREPORTAŽA S 12. NOĆI MUZEJA U HRVATSKOJ Noćni đir po kulturnim ustanovama i ove je godine privukao velik broj ljudi

 Nikolina Vuković Stipaničev/Željko Hajdinjak/Ranko Šuvar / Cropix

Tradicionalna manifestacija Noć Muzeja obilježena je u petak 12. put u čitavoj Hrvatskoj te je i ove godine privukla veliki broj građana svih dobi. Tema je ove godine bila 'Glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo', a muzeji i galerije po cijeloj Hrvatskoj raznovrsnim su programima dali posjetiteljima dodatan razloga da se zapute u noćni đir po kulturnim ustanovama.

Svoja vrata su posebno za ovaj dan u Zagrebu otvorili Fakultet elektrotehnike i računarstva te Muzej bolnice Vrapče gdje su posjetitelji mogli vidjeti zanimljive stare predmete koji više nisu u potrebi. Na Zagrebačkom su velesajmu izloženi vrijedni predmeti iz povijesti Zagreba te stari strojevi i vozila dok je Prirodoslovni muzej ponudio svoj standardni postav koji je, kao i obično, razveselio školarce. Svoja vrata otvorio je i zagrebački MSU u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva dok je u Francuskom paviljonu Studentskoga centra otvorena izložba Andrewa M. Mezvinskog u povodu Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta.

U Zadru se mnogo posjetitelja moglo naći u Muzeju antičkog stakla te Arheološkom muzeju gdje su se održavale i radionice za mlađe posjetitelje. U gradskoj četvrti Varoš i Muzeju grada Šibenika bilo je veselo, nije nedostajalo ni pjesme ni predavanja, dok su se solinski osnovci ulovili izrađivanja poznatog salonitanskog mozaika dva jelena, a priredili su i izložbu dječjih radova.

U Splitu je u Etnografskom muzeju predstavljena izložba 'Odrastanje u Splitu 60ih i 70ih' uz zanimljive eksponate, a u Muzeju grada gostovao je Luko Paljetak dok su posjetitelje dočekivali maskirani Marko Marulić i Dmine Papalić.

U Makarskoj su Gradska galerija Antuna Gojaka i Gradski muzej realizirali bogat program pod nazivom Zavičajni Muzej Travnik u gostima.

U Slavonskom Brodu u Galeriji Ružić akademska slikarica Nada Žiljak izložila je svoje infracrvene slike (u sebi sadrže dvije - jednu vidljivu okom, a drugu vidljivu pod infracrvenim svijetlom), dok je u Varaždinu svoja vrata otvorio Gradski muzej.

Fotografije vam donose Ranko Šuvar, Jure Mišković, Darko Tomas, Nikolina Vuković Stipaničev, Vladimir Dugandžić, Željko Hajdinjak, Danijel Soldo, Denis Jerković, Goran Mehkek, Damir Krajac i Ivo Ravlić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:10