DA VINCIJEVA MUZA

VIDEO Otkrivena tajna Mona Lise: Ispod samostana u Firenzi pronašli njezin kostur?

 YouTube

Arheolozi vjeruju da su pronašli tajnu koja se skriva iza najslavnije slike na svijetu, Mona Lise.

Vjeruju da su ispod jednog samostana u talijanskoj Firenzi pronašli kostur Lise Gherardini, žene koja je pozirala Leonardu da Vinciju. Lisa je bila supruga bogatog trgovca svilom, Francesa del Gioconda, a slika je u Italiji poznata pod nazivom La Gioconda.

Mnogi suvremeni povjesničari slažu se da je Mona Lisa bila Lisa del Giocondo, koja je poslije suprugove smrti postala časna sestra. Umrla je u samostanu 1542. u dobi od 63 godine.

Arheolozi su sa iskapanjem napuštenog samostana svete Ursule počeli prošle godine. Tada su pronašli lubanju, a potom su ostali bez financijskih sredstava te nisu mogli nastaviti istraživanje. Ponovno su počeli sa iskapanjem prošli mjesec, i ubrzo su pronašli kostur. Kosti će podvrgnuti testiranju kako bi utvrdili pripadaju li lubanji pronađenoj prošle godine.

Nakon što pronađene kosti prođu kroz ispitivanja, znanstvenici će pokušati rekonstruirati lice i tako shvatiti radi li se zaista o Mona Lisi.

Tako bi mogli dešifrirati i tajnu zagonetnog osmijeha sa slike. Arheolog Silvano Vinceti, koji vodi iskapanje samostana, izjavio je kako još uvijek ne može tvrditi sa sigurnosti da se radi o Lisi Gherardini, no duboko vjeruje da je to tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55