POSEBNI PROGRAMI

ZAGREBAČKI VIKEND GALERIJA Tijekom tri dana niz otvorenja novih izložbi domaćih i međunarodnih umjetnika

ZAGREB - Zagrebački vikend galerija ove će godine, od 20. do 22. listopada okupiti petnaestak zagrebačkih galerija, koje će posebnim programima i s produženim radnim vremenom okupiti ljubitelje umjetnosti, kolekcionare, umjetnike, kustose i galeriste.

Riječ je o zajedničkoj manifestaciji galerija, organizacija, ustanova, ateljea i umjetnika, nastala sa željom da se publici olakša pristup umjetnicima, izložbama, i umjetničkim radovima.

Raznovrsnim programima želi se napraviti dostupnijima izložene umjetničke radove i izložbene prostore, a publika će imati prilike i upoznati umjetnike i kustose koji će govoriti o izloženim radovima i načinu organiziranja izložbe.

Tijekom tri dana galerije će ponuditi niz otvorenja novih izložbi domaćih i međunarodnih umjetnika, programa uživo, vodstava kroz izložbe, nove i stare publikacije, počastiti svoje goste, razgovarati sa svima zainteresiranima, i pokazati Zagrebu i njegovim gostima svoje prostore i profesionalni rad, najavljeno je iz Instituta za suvremenu umjetnost.

Institut za suvremenu umjetnost u petak otvara izložbu "I to će proći" Amele Frankl, koja govori o njezinom interesu za zbivanja iz prošlosti što se odnose na osobne, obiteljske i ožiljke cjelokupne društvene zajednice s kojima i danas živimo.

Na otvorenju izložbe, kojoj je kustosica Ružica Šimunović, Amela Frankl će u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost uživo izvesti novi rad, temeljen na muzejskom artefaktu iz Spomen područja Jasenovac.

Galerija Academia Moderna donosi izložbu skulptura Stevana Luketića, a Galerija AŽ - Atelieri Žitnjak osječkog umjetnika Domagoja Sušca "Objekti".

U Galeriji Matice Hrvatske u petak se otvara izložba Antonia Grgića, s kojim će se posjetitelji moći upoznati u subotu, dok Galerija Miroslav Kraljević za subotu priprema otvorenje skupne izložbe Sad Girls Kolektiva "Sol Last Year", na kojoj izlažu Nina Bačun, Iva Markovac, Martina Granić, Marina Jukić, Dora Đurkesac, Iva Korenčić.

Prostor Studentskog centra priprema živahan program - u Galeriji SC će se moći razgledati izložbe "DZZ - Debela i zla zmija" Luke Kedže i "Pleti-pleši" Ane Vinković, a u susjednom, Francuskom paviljonu izložba street-art umjetnice OKO pod nazivom "Exquisite Growth". U subotu će OKO i kustosica Marta Kiš provesti posjetitelje izložbom.

U okviru manifestacije Velesajam kulture u predvorju Kina SC postavljena je izložba "Kino 041 - pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana".

Program donosi i tribinu o prenamjeni zagrebačkih kinodvorana s arhitektonskog i urbanističkog gledišta, te projekcije filmova posvećenih tematici nestanka starih kinodvorana.

U Galeriji Spot održava se izložba "Publika", diplomski rad Daria Belića, a u Galeriji VN "Za ljude koji prolaze" Ane Kovačić, u kojoj je umjetnica ostvarila dijalog s okolnim ulicama, dok Oris - Kuća arhitekture donosi izložbu "Krajolici ideja: skice RCR arhitekata".

Za vrijeme Zagrebačkog vikenda galerija Galerija Greta će zatvoriti izložbu slika Nikole Vrljića "Uzmi sve što ti život pruža" te organizirati FIJUK ZG#2 - sajam malih izdavača u organizaciji Mreža Antifašistikinja Zagreba.

HDD Galerija i Hrvatsko dizajnersko društvo su organizirali izložbu "Politika emocija - dizajn indie videoigara" u okviru koje posjetitelji mogu i isprobati neke od predstavljenih igrica.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika priprema za vikend galerija maraton stručnih vodstava kroz izložbe 4. bijenala slikarstva i gostujuće izložba Extended Painting Prag.

Na nekoliko lokacija održava se i 52. Zagrebački salon primijenjenih umjetnosti i dizajna na temu "(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti" ULUPUH-a, u Muzeju Mimara, u Galeriji ULUPUH, Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi  - Škola primijenjene umjetnosti i dizajna.

Bit će tu i prigodna događanja - ZS Laboratorij u Frankopanskoj 22 za petak priređuje revije i modni performans u okviru 52. zagrebačkog salona primijenjenih umjetnosti i dizajna. Svoje će radove predstaviti Chaims, Igor Galaš i Mario Trešćec, Jadranka Hlupić Dujmišić i Petra Krpan, Studio I-GLE, Renata Svetić, Milena Rogulj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00