SUBOTA U MUZEJU

ZMAJ ANĐELKO POMAŽE DJECI Zagrebački MSU za 7. rođendan poklanja zanimljive programe i poseban humanitarni projekt slikovnica za djecu

Zagreb, 231111.Muzej suvremene umjetnosti, Francesco Jodice u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, pokrenuo projekt Babel, kojim poziva gradjane da kriticki progovore o drustvenoj situaciji u gradu Zagrebu i Hrvatskoj danas, cime je fasada Muzeja suvremene umjetnosti postao ekran stavova gradjana.Na slici: fasada MSU-a ispisana porukama gradjana.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajač / CROPIX / HANZA MEDIA
Program obilježavanja MSU dana traje od 11 do 20 sati

Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 10. prosinca 2016. obilježava sedmu godišnjicu useljenja u novu zgradu i, kako se već uvriježilo, na taj dan ima cjelodnevni besplatni ulaz i brojne programe za sve uzraste i interese.

Iz programa se izdvaja' Radovan Ivšić – Nepokorena šuma', biografski film o Radovanu Ivšiću, koji će biti prikazan u Dvorana Gorgona MSU-a.

Godine 1954. Radovan Ivšić se u trideset i trećoj godini života povlači u šumu, u lugarsku kućicu na Sljemenu, iznad Zagreba. Pjesnik i dramski pisac, razočaran poslijeratnim društvenim i političkim okružjem te obilježen nerazumijevanjem onoga što je radio, u samoći prevodi francuske klasike. Ubrzo zatim odlazi u Pariz, gdje upoznaje Andréa Bretona te sudjeluje u nadrealističkom pokretu, surađujući i družeći se s nadrealistima. Izdavač Gallimard objavljuje mu tri knjige: poeziju, dramske tekstove i kritičke osvrte. Umro je 2009, u Parizu, u 88 godini. Biografski film o Radovanu Ivšiću redateljice i urednice Ane MArije Habjan nastao je u suradnji dokumentarnog odjela HRT-a s Muzejom suvremene umjetnosti te je između ostalog sniman i tijekom velike izložbe posvećene tom autoru, 'Nepokorena šuma', održane u jesen prošle godine u MSU.

U 13 sati u Baunet Caffeu predstavlja se ilustrirana mapa 'Nacrti i perspektive, 1949-50', koja sadrži pet projekata izložbenih paviljona za međunarodne sajmove u Beču, Stockholmu, Parizu, Hannoveru i Chicagu i tri postava izložbi u Zagrebu i Beogradu koji su nastali u od 1949. do 1950. Autori projekata bili su Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec kojima se na projektima izložbenih postava priključuju Zvonimir Radić i Đuka Kavurić.

Nacrti i perspektive izvedeni su u tehnici kolaža, a likovnom kvalitetom izdvajaju se od uobičajenih arhitektonskih projekta, te predstavljaju važan segment naše umjetničke baštine. U predstavljanju sudjeluju Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Vesna Meštrić, kustosica MSU-a i Sanja Kuzmanović, dizajnerica MSU-a.

Od 17 do 18.30 u dvorani Gorgona održat će se predstavljanje slikovnice Zmaj Anđelko i dugački rep, kao i cijelog humanitarnog projekta "Zmaj Anđelko pomaže djeci", autora Gorana Čučkovića. Goran Čučković će nam govoriti o slikovnicama i predstaviti cijelu ideju projekta, čija je svrha stvarati i darovati slikovnice za djecu pacijente u bolnicama diljem RH, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Od 17.20 do 17.35 održava se lutkarska predstava 'Zmaj Anđelko i dugački rep', a potom predstavljanje 'Pjesme o zmaju' u izvedbi malih pjevača glazbene radionice Udruge Praktikum.

U 17.45 nastupa dječji zbor i ritmika Zagrebački anđeli. Tijekom programa prikupljat će se donacije za novu slikovnicu Kornjačica Rita. Svaki donator dobiti će na dar slikovnicu Zmaj Anđelko i dugački rep.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:51