VELIKIH 5 I DAN LUX FILMA

EUROPSKI FILMSKI HITOVI NA ZFF-U Pogledajte trailere najuzbudljivijih ostvarenja iz ZFF-ovih popratnih programa

Uz glavni natjecateljski program koji donosi presjek najzanimljivijih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, 15. izdanje Zagreb Film Festivala (11. do 19. studenog), u svojim popratnim programima donosi i nove europske naslove koje nikako ne biste smjeli propustiti.
120 otkucaja u minuti

U stalnom popratnom programu ZFF-a – Velikih 5 – koji svake godine donosi izbor filmova iz pet najvećih europskih kinematografija – Francuske, Italije, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Španjolske, u selekciji se nalaze dobro poznata imena poput britanske redateljice Sally Potter, ali i trenutačno možda najuzbudljivijeg europskog redatelja, Luce Gaudagnina, redatelja velikog kino hita The Bigger Splash (Rasprskavanje). Njegov najnoviji film Skrivena ljubav (Call Me By Your Name) svojevrsni je nastavak trilogije o žudnji (Ja sam ljubav, Rasprskavanje), a scenarij je napisao legendarni scenarist i redatelj James Ivory, poznat po nagrađivanim adaptacijama brojnih književnih klasika (Soba s pogledom, Na kraju dana). Zbog načina na koji uspijeva prenijeti agoniju i ekstazu mladenačke ljubavi, kritičari redatelja već stavljaju u red majstora senzualnosti poput Pedra Almodóvara ili Françoisa Ozona, a film novim maestralnim doprinosom queer filmu.

Film Party britanske redateljice Sally Potter britka je politička komedija s Kristin Scott Thomas u glavnoj ulozi, ali i čitavom plejadom slavnih glumaca poput Emily Mortimer, Timothyja Spalla, Patricie Clarkson ili njemačkog glumca Brune Ganza. Društvena satira omotana u tragediju, Party prati političarku Janet koja je upravo dobila veliko promaknuće, a sama redateljica film opisuje kao političku izjavu o 'slomljenoj' Engleskoj nakon Brexita.

U programu Dan LUX filma po običaju će biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta. Ove godine to su europski hitovi koji su poharali festivalske programe i osvojili brojne nagrade. Film Vestern njemačke redateljice Valeske Grisebach odjeknuo je ove godine europskim festivalima zbog uvijek aktualne teme europskog prezira prema svom istoku i sve jače ksenofobije, a premijeru je imao u prestižnom programu Izvjestan pogled u Cannesu.

Iz Francuske stiže film 120 otkucaja u minuti redatelja i scenarista Robina Campilloa o pariškom ogranku ACT-UP-a, organizacije koja se devedesetih godina, ponekad i nasiljem, borila za prepoznavanje razmjera epidemije HIV-a. Ovjenčan velikom nagradom žirija u Cannesu, film je ovogodišnji francuski kandidat za nagradu Oscar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25