DOKUMENTARNI FILM

3D SVIJET Kako je dvoje Riječana pomoću suvremene tehnologije od rimskog artefakta stvorilo suvenir

 Miran Krčadinac

Dr. Sven Maričić, jedan od pionira 3D printa u ovom dijelu Europe, prije deset godina izradio je prvi medicinski model te tako uveo Hrvatsku u elitni klub visoko razvijenih zemalja u kojima se primjenjuje 3D print u kirurgiji.

Zahvaljujući njegovim rezultatima uspješno su napravljeni brojni implantati, rekonstrukcije, vizualizacije i modeli za biomedicinske namjene. Pod njegovim mentorstvom napravljeni su mnogi start-up projekti s domaćim i međunarodnim priznanjima, poput prvih domaćih 3D puzzli za slijepu i slabovidnu djecu, ali i prvi hrvatski 3D printani mikroskop.

Miran Krčadinac
Dr. Sven Maričić

Prije nekoliko godina dr. Maričić i Nikolina Štivić Radić, ravnateljica riječke Direkcije za zaštitu kulturnih dobara, došli su do ideje da se jedan zanimljivi arheološki artefakt pretvori u kulturno-turistički suvenir koji spaja 3D tehnologiju i očuvanje kulturne baštine.

Miran Krčadinac
Nikolina Štivić Radić, ravnateljica riječke Direkcije za zaštitu kulturnih dobara

Naime, prilikom istraživanja kompleksa nekadašnjeg rimskog vojnog zapovjedništva pronađen je izvanredno vješto izrađen listić iz 3. stoljeća koji je zacijelo bio dijelom lovorovog vijenca s kipa kakvog značajnog rimskog vojskovođe tog doba.

Taj 'principium tarsaticensis' je, zahvaljujući 3D tehnologiji, oživljen u obliku suvenira, a o ovoj inicijativi dvoje ljudi u Rijeci novinarka, scenaristica i redateljica Danijela Stanojević snimila je dokumentarni film '3D svijet', koji se prikazuje u riječkom Art-kinu u subotu 1. srpnja u 21,30.

Premijeri će, uz redateljicu i scenaristicu, prisustvovati i glavni protagonisti dr. Sven Maričić i ravnateljica Direkcije za zaštitu okoliša i očuvanje kulturnih dobara Nikolina Radić Štivić s kojima će nakon filma razgovarati Velid Đekić.

Snimatelj filma je Miran Krčadinac, montažer Valent Balun, autorica animacije je Ira Bulić, spikerica Mirela Matković, dizajnerica Barbara Zec i autor ilustracije Damir Gudiček. Film je snimljen u potpunosti u produkciji Danijele Stanojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:07