POZADINA KONTROVERZNE SCENE

BERTOLUCCI POKUŠAO OBJASNITI ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO TIJEKOM SNIMANJA 'POSLJEDNJEG TANGA U PARIZU' 'Nismo joj jedino rekli za maslac'

Marlon Brando, Marie Schneider i Bernardo Bertolucci u razgovoru oko snimanja scene u 'Posljednji tango u Parizu'
 Keystone / Getty Images

Bernardo Bertolucci, redatelj filma 'Posljedni tango u Parizu', reagirao je na bijes koji je prouzročilo njegovo svjedočanstvo o tome da su on i glumac Marlon Brando zatajili glumici Mariji Schneider detalje scene silovanja u filmu kako bi njezina reakcija bila autentičnija, piše Variety.

'Želio bih, po posljednji put, raščistiti suludi nesporazum koji nastavlja stvarati novinske članke o 'Posljednjem tangu u Parizu' diljem svijeta', započinje svoju izjavu Bertolucci.

'Prije nekoliko me godina netko u Cinemathèque Francaiseu zamolio da otkrijem nekoliko detalja o sceni s maslacem. Precizirao sam, ali možda ne dovoljno, da sam zajedno s Marlonom (Brandom) odlučio ne reći Mariji da ćemo koristiti maslac', rekao je redatelj. 'Željeli smo da spontano reagira na neprimjerenu upotrebu maslaca. To je izvor nesporazuma.'

'Netko je pomislio, i još uvijek misli, da Mariji nije bilo rečeno da će biti žrtva nasilja. To je laž!', rekao je Bertolucci.

'Maria je znala sve zato jer je pročitala scenarij u kojem je sve opisano. Jedino što nije bilo spomenuto u scenariju je bio maslac. To je, kako sam doznao nakon mnogo godina, uvrijedilo Mariju, a ne nasilje kojega je bila žrtva u sceni, a koje je bilo napisano u scenariju', dodao je Bertloucci.

Podsjećamo, u videu koji je tek nedavno objavljen na internetu Bertolucci priznaje su on i Brando osmislili scenu silovanja i dogovorili se da Mariji neće otkriti detalje kako bi njezina reakcija bila što vjerodostojnija.

‘Scena s maslacom je ideja na koju smo Marlon i ja zajedno došli jutro prije snimanja. Bio sam užasan prema Mariji na neki način jer joj nisam rekao što će se dogoditi’, rekao je Bertolucci prije tri godine u intervjuu za La Cinémathèque Française u Parizu, te dodao da je ‘htio njezinu reakciju kao žene, ne kao glumice’.

‘Htio sam da reagira kao ponižena žena. Mislim da nas je mrzila obojicu što joj nismo rekli’, rekao je Bertolucci. Nastavio je da se osjećao jako krivim, ali na koncu svoju odluku nije požalio: ‘Kako biste dobili nešto, mislim da morate biti posve slobodni. Nisam htio da Maria glumi poniženje ili bijes, htio sam da to osjeti… i bijes i poniženje. Zato me kasnije u životu mrzila.’

Prije nego što je umrla prije pet godina, francuska je glumica otkrila u razgovoru za Daily Mail da se osjećala silovano i poniženo, piše Huffington Post. ‘Bila sam tako mlada i praktički bez iskustva da nisam ni shvaćala seksualni sadržaj filma. Trebala sam nazvati agenta ili odvjetnika jer ne možete jednostavno nekoga prisiliti na nešto čega u scenariju nema, ali tada to nisam znala’, rekla je i dodala da joj se ni Bertolucci ni Brando nisu ispričali nakon snimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:22