KULTURNI RAT

Braniteljske udruge ponovo traže smjenu u HAVC-u, iz kojeg odgovaraju da neodgovorni pojedinci plasiraju dezinformacije i manipuliraju udrugama

 Damjan Tadić / HANZA MEDIA
U jeku medijskog rata Ministarstvo kulture propušta osigurati potrebna sredstva za sufinanciranje međunarodnih koprodukcija kroz cash rebate shemu, a što je zakonska obveza, ističu u HAVC-u

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) odbacio je u četvrtak optužbe tri braniteljske udruge koje su ponovno zatražile smjenu vodstva tog centra, ustvrdivši da neodgovorni pojedinci plasirajući dezinformacije manipuliraju udrugama čiji su članovi ujedno i članovi audiovizualne zajednice koji su se tijekom Domovinskog rata uključili u obranu Hrvatske.

Zajednica županijskih zajednica udruga hrvatskih invalida Domovinskog rata, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara u srijedu su ponovno zatražile smjenu vodstva HAVC-a zbog, kako su naveli, korupcije i ideološke propagande protiv Hrvatske.

"Upravni nadzor Ministarstva kulture nije utvrdio ‘mnoštvo nezakonitosti i nepravilnosti’ kako se navodi", ističe HAVC u priopćenju. Napominju da su upravo suprotno, tijela tog centra odgovorila na sve navode iz Upravnog nadzora Ministarstva kulture i podastrla dokaze kako u toj instituciji nije bilo nezakonitih postupanja te da su u tom pogledu poduzete i daljnje pravne radnje.

"Nažalost, umjesto da se eventualni nesporazumi razriješe kroz dijalog, Ministarstvo kulture u proteklih je osam mjeseci obustavilo bilo kakvu komunikaciju s HAVC-om, javnom ustanovom, koju je osnovala Republika Hrvatska te daljnju komunikaciju nastavilo putem medija", navodi Centar.

Vezano uz film '15 minuta – masakr u Dvoru' HAVC naglašava da je podrobno izvijestio javnost da je odobrio sredstva temeljem scenarija koji je bio poslan na natječaj, koji nije sadržavao nikakve sporne elemente. Producent je, napominju, bez da je tražio odobrenje HAVC-a, izmijenio odobreni scenarij, film nije poslao na kolaudaciju te ga je mimo propisane procedure pustio u distribuciju. Nakon što je to utvrđeno, tijela HAVC-a poduzela su sve potrebne radnje te je producentu naloženo da vrati novac, što je on, kažu, i učinio.

Ističe i da su Ministru kulture opetovano slana detaljna pisana očitovanja HAVC-a o tom slučaju, počevši od 3. ožujka do zaključno 19. srpnja no, napominju, nemaju saznanja zašto ministar o tome nije izvijestio predstavnike udruga kada ih je primio u ministarstvu "budući da je na raspolaganju imao sve podatke i dokumente koje mu je HAVC pravovremeno dostavio".

HAVC navodi i da se film "Chriss the Swiss" još uvijek nalazi u fazi produkcije te naglašava da se radi se o animirano-dokumentarnom filmu u kojem se autorica suočava s vlastitom traumom gubitka, a ne bavi pitanjima ideološke propagande protiv Hrvatske.

"Zastrašujuće su tvrdnje kako je HAVC 'centar teorije i prakse antihrvatske politike'. Upravo suprotno od izrečene klevete, svojim djelovanjem HAVC promovira hrvatsku umjetnost i kulturu u Hrvatskoj i u svijetu, te aktivnim radom u međunarodnim mrežama, organizacijama, prisutnošću na festivalima i ostalim aktivnostima doprinosi promociji hrvatskih autora, kinematografije u cjelini, a time izravno i hrvatske kulture", navode.

Vezano uz navode kako se u HAVC-u protuzakonito dijelio novac te insinuacije da su u tome suprotno zakonu sudjelovali predstavnici tijela HAVC-a, naglašavaju kako je Zakon o audivizualnim djelatnostima propisao stroge procedure, kojih se u cijelosti pridržavaju. "Sve procedure dodjele financijskih sredstava usklađene su s pravilima o državnim potporama te nije ostavljen prostor za manipulacije ili pogodovanja. Niti jedno nadležno tijelo Hrvatske nije utvrdilo nepravilnosti u postupcima dodjele financijskih sredstava HAVC-a. HAVC svake godine javno objavljuje izvještaje o svom radu te je kao takav primjer transparentnog upravljanja javnim sredstvima u Hrvatskoj".

Posebno zabrinjavajućim ocjenjuju da u jeku medijskog rata Ministarstvo kulture propušta osigurati potrebna sredstva za sufinanciranje međunarodnih koprodukcija kroz cash rebate shemu, a što je zakonska obveza, te "takvim činjenjem, odnosno nečinjenjem, svjesno opstruira Zakon te dovodi u opasnost djelatnost kroz koju je samo u prošloj godini bilo zaposleno više od 1500 osoba te koja je Hrvatskoj donijela do sada 370 milijuna kuna, uključivo i iznimno veliku međunarodnu promociju".

"Na kraju, želimo izraziti žaljenje, što neodgovorni pojedinci plasirajući dezinformacije manipuliraju udrugama čiji su članovi i brojni članovi audiovizualne zajednice koji su se tijekom Domovinskog rata uključili u obranu Hrvatske. HAVC je, sukladno praksi transparentnog izvješćivanja javnosti spreman pružiti informacije o radu članovima audiovizualne zajednice i zainteresiranoj javnosti, što je činio i do danas", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40