HOLLYWOOD PUN K'O BROD

'BUDUĆNOST BI MOGLA BITI JOŠ I BOLJA' Rekordan promet na kino blagajnama širom svijeta u 2016.

Film 'Rogue One: Priča o ratovima zvijezda' jedan je od megahitova zaslužnih za rekordan promet. Na fotografiji: Svečana premijera u Cinestaru Arena Imax
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA
Prihodi na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike činili su gotovo 75 posto ukupnog globalnog prometa, nasuprot 63 posto unazad deset godina

NEW YORK - Na kino blagajnama diljem svijeta u 2016. godini zabilježen je rekordan promet od 38,6 milijardi dolara, premda su prihodi izvan sjevernoameričkog tržišta pali prvi puta u 12 godina zbog drastičnog posustajanja prodaje karata u Kini, pokazali su podaci te industrije.

Rekordan promet na globalnoj razini ostvaren je dobrim dijelom zahvaljujući megahitovima "Kapetan Amerika: građanski rat" i "Rogue One: Priča o ratovima zvijezda". Brojka predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na 2015. godinu, objavilo je Američko filmsko udruženje (MPAA).

"Kontinuirano visoki prihodi od kino ulaznica pokazuju da su za publiku širom svijeta kinematografi i dalje najvažniji medij za iskustvo sjajnih priča", kazao je Chris Dodd, čelnik MPAA, lobističke skupine koja predstavlja šest najvećih filmskih studija.

"U SAD-u i Kanadi ključni pokazatelji navode na zaključak da bi budućnost mogla biti još i bolja, s obzirom na učestali odlazak u kino ponajprije mlađih demografskih skupina i raznolikih zajednica", dodao je.

Prema godišnjem statističkom izvješću toga udruženja, u sjeverno-američkim kino blagajnama ostvareno je 11,4 milijarde dolara prometa, odnosno dva posto više nego u 2015. godini, pri čemu je 246 milijuna ljudi pogledalo barem jedan film u kinima.

Na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike ostvaren je promet od ukupno 27,2 milijarde dolara, što je za 100 milijuna dolara manje nego u godini ranije, ponajviše zbog dramatičnog posustajanja rasta prometa u kino blagajnama u Kini, navodi se u priopćenju.

Prodaja karata u drugom najvećem gospodarstvu svijeta godinama je snažno rasla da bi u 2016. skliznula jedan posto, na 6,6 milijardi dolara. U 2015. poskočila je čak 49 posto,

Premda se pad prometa na kino blagajnama izvan SAD-a i Kanade čini malenim, riječ je o njegovu prvom smanjenju od 2005. godine. Podatak će izazvati zabrinutost u američkim filmskim studijima koji se sve više oslanjanju na sve brojniju srednju klasu u zemljama u razvoju.

Prihodi na kino blagajnama izvan Sjeverne Amerike činili su gotovo 75 posto ukupnog globalnog prometa, nasuprot 63 posto unazad deset godina, prenosi Los Angeles Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:21