KOMEDIJA VISOKOG KONCEPTA

DRUGO STANJE BRIDGET JONES Pronicljiva satira britanskog društva i kulture

Bridget Jones ima za sobom 43 godina i razvod, na licu i stasu joj se ocrtavaju srednje godine, a na poslu je gazi nova generacije beskrupuloznih hipstera

Lik Bridget Jones prvi se put pred publikom pojavio godine 1995., u kolumni Helen Fielding koja je u listu Independent pratila dogodovštine 30-godišnje zaposlene Britanke koja ratuje s kilogramima i traži pravu ljubav. Tijekom idućeg desetljeća, Bridget će biti junak dvaju romana, dvaju uspješnih filmova, te postati jedno od zaštitnih lica blairovske “Cool Britanije”.

Dvadeset godina kasnije, Bridget Jones (Zellweger) ima za sobom 43 godina i razvod, na licu i stasu joj se ocrtavaju srednje godine, a na poslu je gazi nova generacije beskrupuloznih hipstera. Tijekom jednog pijanog vikenda, Bridget spava i sa svojim bivšim (Firth) i s američkim kul bogatašem (Dempsey). Kad zatrudni, nije načistu tko je otac, a obojica se muškaraca nadaju da bi to mogli biti oni.

Dok su se izvorni filmovi i knjige o Bridget temeljili na smjesi romantične komedije i vrlo realističkih zapleta, “Drugo stanje Bridget Jones” komedija je visokog koncepta s nategnutom premisom koja ima puno više veze s novom američkom skarednom komedijom tipa Judd Apatow nego s izvornom kolumnom Helen Fielding. Začudo, to filmu nije naškodilo. “Bridget Jones’s Baby” zbilja je duhovit film, pronicljiva satira na britansko društvo i kulturu, a poneki dijelovi - kao oni u generacijskom sukobu u medijima - pogađaju i političku metu. Subverzivnost filma otupi tek nezanimljivi, kompromisni kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:26