NAJBOLJA OSTVARENJA

EFA OBJAVILA NOMINACIJE ZA EUROPSKE OSCARE Pobjednici Berlina i Cannesa u utrci za glavne nagrade

 

Europska filmska akademija objavila je u subotu u Sevilli nominacije za jubilarnu 30. Europsku filmsku nagradu, europsku inačicu Oscara.

Na čelu liste nominiranih našla su se dva filma koja su ove godine osvojili dva najprestižnija europska filmska festivala, u Cannesu i Berlinu. Pobjednik Cannesa - švedski film “Trg” - nominiran je u pet kategorija, a mađarski “Tijelo i duša” - inače pobjednik Berlina - u četiri.

“Trg” Rubena Östlunda nominiran je za najbolji film, režiju, scenarij i glavnu mušku ulogu (Danac Claes Bang), a još ranije je nominiran i za najbolju europsku komediju. “Tijelo i duša” Ildikó Enyedi nominiran je također za najbolji film, režiju i scenarij, a uz to je nominaciju izborila i glavna glumica u filmu, Alexandra Borbely.

Uz ta dva filma, za najbolji su film nominirani ruski film “Bez ljubavi” Andreja Zvjaginceva, “Druga strana nade” Finca Akija Kaurismakija, te “120 otkucaja u minuti”, film o pariškoj gej-zajednici u periodu početaka epidemija AIDS-a koji potpisuje tvorac serije “Les Revenants” Robin Campillo. Osim Campillovog, svi su ti filmovi nominirani i za režiju i scenarij. U kategorijama najbolje režija i scenarija nominaciju je izborio film “Ubojstvo svetog jelena” grčkog dvojca Yorgosa Lanthimosa i Efthymisa Filippoue.

Zvučna imena

Glumac iz tog filma - Colin Farrell - najzvučnije je ime među nominiranima za najbolju mušku ulogu, a uz njega i prije spomenutog Banga su na popisu još doajen Jean-Louisa Trintignanta za Hanekeov film “Happy End”, mladi Francuz Nahuel Pérez Biscayart za “120 otkucaja u minuti” te Austrijanac Josef Hader za ulogu Stefana Zweiga u biografskom filmu “Zbogom Europi”.

Osim Alexandre Borbély, za najbolju su glumicu nominirane dvije francuske dive, Juliette Binoche za komediju “Neka sunce uđe” Claire Denis te Isabelle Huppert za “Happy End” Michaela Hanekea. Uz njih, nominirana je i Njemica Paula Beer za crno-bijelu melodramu “Frantz” Françoisa Ozona, te otkriće sezone - Florence Pugh - za “Lady Macbeth” nastao po pripovijesti “Lady Macbeth Mcenskog okruga” Nikolaja Leskova.

U konkurenciji dokumentarnih filmova vrijedi izdvojiti nominaciju filma “La Chana” koji kao redateljica potpisuje 37-godišnja autorica hrvatskog podrijetla Lucija Stojević. Stojević - koja je iz Hrvatske otišla sa sedam godina - odrasla je i filmski se formirala u Austriji, a sad radi u Španjolskoj, gdje je i snimila “La Chanu”. Taj film bavi se neobičnim likovima oko scena flamenca.

Među pet filmova nominiranih za najbolji animirani film vrijedi izdvojiti film “Voljeti Vincenta”, crtić koji kroz detektivski zaplet rekonstruira posljednje dane u životu Vincenta van Gogha.

Utjecaj Cannesa

Nagrade EFA već su godinama pod snažnim utjecajem velikih europskih festivala. I ove su godine najviše nominacija izborili pobjednici Cannesa i Berlina, a među šest filmova nominiranih u tri najprestižnije kategorije četiri su igrala u programu Cannesa, a dva Berlina.

U nagradama EFA u pravilu dominiraju filmovi najvećih europskih kinematografija, koje ujedno imaju i najbrojnije glasačko tijelo. Stoga je ove godine pomalo iznenađenje što su sasvim izostale nominacije talijanskih filmova, a britanski su filmovi nominirani samo u kategorijama animacije i najboljeg debitantskog filma (“Lady Macbeth”).

Na popisu pedeset i jednog filma na širem kandidacijskom popisu bio je samo jedan hrvatski film - “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića. On - međutim - nije uvršten među nominirane ni u jednoj kategoriji.

Unatoč festivalskim nagradama, 2016/17 nije bila osobita godina za europski film, a najznačajniji europski redatelji bili su ili između dva filma ili su - poput Hanekea i Kaurismakija - snimili lošije radove. U takvim okolnostima, glasači nisu imali puno izbora, a nominirani su uglavnom filmovi od kojih se to i očekivalo. Možda je jedino blago iznenađenje slab rezultat Ozonove melodrame “Frantz” koja je ostala tek na nominacijama za najbolju žensku ulogu i scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:47