70 FILMOVA I TRAJE DO 14. TRAVNJA

FESTIVAL TOLERANCIJE Bandić najavio natječaj za spomenik žrtvama holokausta

Branko Lustig i Milan Bandić
 Neja Markicevic / HANZA MEDIA

- Prošlo je 70 godina od kada sam izašao iz logora, ali danas sam se ujutro svega sjetio. I bunkera i bosih, zgaženih nogu, čizama, vješanja i rastezanja. Molim vas, gledajte ove filmove s pažnjom i zapamtite! - izjavio je Branko Lustig prije projekcije njemačkog filma “Gol među vukovima”, kojim je preksinoć otvoren Festival tolerancije.

Film je reinterpretacija istoimenog romana Bruna Apitza iz 1958. koji je postao simbol antifašističkog pokreta otpora u Njemačkoj.

- Izabrali smo filmove koji jako prikazuju što su fašisti napravili ovoj zemlji, ali ne samo ovoj zemlji nego i čitavoj Europi - rekao je Branko Lustig, predsjednik i osnivač Festivala tolerancije.

Na festivalu će se do 14. travnja prikazati sedamdesetak filmova. Nit vodilja pri odabiru filmova, slično prethodnim godinama, bili su promicanje ideje tolerancije, dijaloga, poštovanja. Filmovi koji nastoje potaknuti gledatelje da promišljaju ono što se danas događa i da iz povijesti uče kako se ne bi ponovile tragedije iz prošlih vremena. Teme filmova su: jačanje fašizma, negiranje holokausta, predrasude prema izbjeglicama te kršenje prava žena i homoseksualnih osoba.

- Uvijek govorim kako se fašizam ne smije ponoviti, no ne znam jesam li prikazao mladim ljudima što je to što se nikada više ne smije dogoditi, no filmovi govore upravo o tome i svatko si tu poruku mora usaditi u glavu - istaknuo je Lustig.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zahvalio je organizatorima na ustrajnosti u organizaciji festivala.

Zagreb, 080417. 
U Kinu Europa zapoceo je 11. Festival tolerancije. Festival ce trajati od 08.-14.04., a otvoren je filmom Gol medju vukovima.
Na fotografiji: Vinko Bresan sa suprugom i Anitom Malenicom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / HANZA MEDIA
Vinko Brešan sa suprugom Sandrom Boticom Brešean i Anitom Malenicom

- Ovih dana dovršeni su dogovori s HŽ-om o postavljanju spomenika žrtvama holokausta ispred pošte na Glavnom kolodvoru, a uskoro će se objaviti i natječaj za njegovu izradu te će ga ovog ljeta predstaviti i u Jeruzalemu - najavio je Bandić.

Filmski program donosi dugometražne, kratkometražne, dokumentarne, dječje i animirane filmove europske i svjetske produkcije. Popratni program su izložbe, koncerti, promocije knjiga, edukacijska jutra.

Danas se u večernjim satima u kinu Europa daju filmovi Kroz zid i Slično. Festival se održava i u kinu Tuškanac i u KIC-u, a ulaz je besplatan. Kao popratni program prošli je tjedan otvorena izložba Arika Braurera u MUO, na kojoj se taj svestrani austrijski umjetnik predstavio ilustracijama za liturgijsku knjigu Hagadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:29