SVJETSKA PREMIJERA U LOCARNU

FILM O NIČEMU Djelo Borisa Mitića snimala su 62 snimatelja u 70 zemalja, a narator je Iggy Pop

Autor je od niza kolega iz cijelog svijeta, među kojima su i Cesar Charlone, Jorgen Leth, Michael Glawogger, naručio snimke 'dokumentarnog Ništa', a kasnije su uspoređivali i komentirali svoje kadrove s tuđima, pri tome ne znajući nikad ni tko je što snimio, niti tko je autor komentara

ZAGREB - Manjinska hrvatska filmska koprodukcija "Slatko od Ništa", dugometražni dokumentarac Borisa Mitića, imat će svoju svjetsku premijeru na 70. izdanju Filmskog festivala u Locarnu, koji počinje u srijedu.

Film, opisan kao "satirična dokumentarna parabola, u kojoj Ništa vraća sve na svoje mjesto", snimala su tijekom osam godina 62 snimatelja u 70 zemalja.

Narator je Iggy Pop, a autori glazbe majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies.

Sam redatelj kaže kako je u njegovom dokumentarcu riječ o Ničemu, kojemu je dojadilo da bude neshvaćeno, te jednog dana bježi od kuće i obraća nam se po prvi i zadnji put.

"U sklopu tog svog 'vikenda na zemlji', Ništa kritizira, ali polako i poprima ljudske slabosti", kaže Mitić o svom filmu, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar koji mu je podržao razvoj scenarija.

Autor je od niza kolega iz cijelog svijeta, među kojima su i Cesar Charlone, Jorgen Leth, Michael Glawogger, naručio snimke 'dokumentarnog Ništa', a kasnije su, u sklopu online brainstorming platforme, uspoređivali i komentirali svoje kadrove s tuđima, pri tome ne znajući nikad ni tko je što snimio, niti tko je autor komentara.

"Cilj je bio iskoristiti svježinu pogleda i komplementarnost što više različitih autora i kultura, kako bismo se približili nekom univerzalnijem dojmu Ničega", objasnio je Mitić, zaključivši kako na kraju vizuali djeluju poprilično usklađeno.

Film "Slatko od Ništa" nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête), a dobio je potporu Filmskog Centra Srbije, HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, nizozemskog IDFA Bertha Funda, Centra za suvremenu umjetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art.

Podupro ga je i Creative Europe TV Programming fond, nakon uspostavljanja predugovora s deset europskih TV kanala, a u Trstu je osvojio i HBO nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Mitić je autor filmova "Lijepa Dijana" (2003.) i "Doviđenja, kako ste" (2009.), koji su prikazani na više od 60 festivala i 10 televizija te osvojili ukupno 18 nagrada.

Filmski festival u Locarnu, jedan od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala posvećen je otkrivanju novih talenata i trendova, a njegovo se ovogodišnje, jubilarno izdanje održava od od 2. do 12. kolovoza. Mitićev film prikazat će se 8., 9. i 10. kolovoza, u okviru novog natjecateljskog programa "Signs of Life".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:22