OSAM KANDIDATA

FILM RADE I DANILA ŠERBEDŽIJE 'Oslobođenje Skoplja' makedonski kandidat za Oscara

Prizor iz filma 'Oslobođenje Skoplja'
Hrvatska ove godine u različitim produkcijskim udjelima ima čak osam kandidata za Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku

Makedonsko-hrvatsko-finska koprodukcija Oslobođenje Skoplja, dugometražni igrani film u režiji Rade i Danila Šerbedžije, izabran je kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Temeljena na poznatoj drami Dušana Jovanovića, Oslobođenje Skoplja je povijesna ratna drama smještena u Drugi svjetski rat, viđena očima desetogodišnjeg dječaka Zorana. Uz Radu Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko Nousiainen, te Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i po prvi puta na filmu, David Todosovski. Za glazbu u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a nakon toga na Sarajevo Film Festivalu i Međunarodnom filmskom festivalu u Helsinkiju. Makedonska premijera zakazana je za 1. listopad, a nakon toga film kreće u redovnu kinodistribuciju u Hrvatskoj te u Finskoj.

Za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku do sada je nominirano niz filmova su nastanku hrvatske produkcijske kuće sudjelovale u manjem dijelu: 'Kuća drugih' Rusudan Glurjidze kao gruzijski kandidat, 'Sieranevada' redatelja Cristija Puiua kao rumunjski kandidat, 'Vrapci' Rúnara Rúnarssona kao islandski kandidat i 'Dnevnik mašinovođe' Miloša Radovića kao srpski kandidat; te dokumentarno-igrani film 'Houston, imamo problem!' u režiji Žige Virca kao slovenski kandidat. Hrvatsku predstavlja dugometražni igrani film 'S one strane' Zrinka Ogreste, a uz to nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji kratkog metra osvojila je i 'Zvjerka' redateljice i scenaristice Daine O. Pusić.

Izbor kandidata za najbolji strani film (Najbolji film na stranom jeziku/Best Foreign Language Film) bit će objavljen 24. siječnja, a dodjela se održava 26. veljače 2017. u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:20