ZVIJEZDE NA CRVENOM TEPIHU

FOTO: GLAMUROZNO OTVORENJE 64. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA Arenu obasjao spektakularni vatromet, pogledajte tko je sve došao na svečanost

 Goran Sebelic / CROPIX
 

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom i projekcijom filma "Lavina" Stanislava Tomića u subotu navečer u pulskoj Areni otvoren je Nacionalni program ovogodišnjeg 64. pulskog filmskog festivala.

Izaslanica predsjednika Vlade i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je kako je pulski filmski festival itekako važan kao središnji nacionalni filmski festival za kontinuiranu promociju hrvatskoga filma. Istaknula je kako je festival mjesto okupljanja hrvatskih filmskih djelatnika i umjetnika, odnosno mjesto gdje publika ima priliku vidjeti brojne premijere hrvatskih filmova.

- Ovogodišnja konkurencija - 12 hrvatskih dugometražnih filmova, pet manjinskih koprodukcija i najava devet novih dugometražnih filmova za sljedeću godinu pokazuje vitalitet i vrijednost hrvatske filmske produkcije - rekla je ministrica Obuljen Koržinek dodavši kako je Hrvatska u posljednje vrijeme ostvarila iznimne uspjehe, kako na domaćim, tako i na međunarodnim festivalima, i to u prvom redu zbog ustrajnog rada i kreativnosti filmskih djelatnika.

Osigurati nastavak uspješnih trendova

Ministrica kulture smatra da u narednom razdoblju treba osigurati nastavak uspješnih trendova kroz konzistentnu politiku, kako onu kulturnu, tako i medijsku.

- U svemu najvažniju ulogu imaju veliki festivali poput Pule, ali i naša nacionalna industrija te Hrvatski audiovizualni centar, koji je postao najvažnija platforma za razvoj sedme umjetnosti u Hrvatskoj - izjavila je Obuljen Koržinek i dodala kako je program poticaja koji je uveden 2011. doveo u Hrvatsku neke od najvažnijih svjetskih produkcija, uz iznimne gospodarske učinke. Najavila je kako će se u mandatu ove Vlade nastaviti razvijati taj sustav u suradnji s ministarstvima financija i turizma.

Umjetnički ravnatelj Festivala Zlatko Vidačković izrazio je zadovoljstvo što u hrvatskom programu ima ukupno 25 filmova, od toga deset manjinskih koprodukcija i 15 hrvatskih filmova.

- Polovica filmova nastala je u nezavisnoj produkciji, a polovica putem javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra. Bez te bi sinergije hrvatska kinematografija bila bi kvantitativno i kvalitativno skromnija - uvjeren je Vidačković.

- Trudili smo se da ove godine učinimo festival bogatijim i sadržajnijim te vjerujem da smo u tome donekle i uspjeli. Pred nama je novi pulski filmski festival jer svaki je na svoj način neponovljiv organizacijskom i programskom profinjenošću - istaknula je direktorica Pula Film Festivala Gordana Restović dodavši kako festival iz godine u godinu postaje sve veći praznik nacionalne kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:14