PRVIJENAC U KINU EUROPA

FOTO: REDATELJ NAKON PREMIJERE FILMA 'GAZDA': 'Ovo je film o mehanizmima funkcioniranja države, nije film o Ivici Todoriću'

Na fotografiji: Božo Petrov, Ivan Kovačić i Nikola Grmoja
 Boris Kovačev / CROPIX

Dokumentarni film "Gazda" redatelja Darija Juričana premijerno je prikazan u utorak navečer u zagrebačkome kinu Europi, a kako je objasnio autor nakon premijere popraćene velikim pljeskom i odobravanjem publike, film je to o hrvatskim simbolima, a ne o Ivici Todoriću.

Nakon premijere redatelj Dario Juričan predstavio je ekipu svoga prvog dugometražnog dokumentarca i vidljivo dirnut prijemom publike zahvalio je i svima koji su s njim tri godine strpljivo i intenzivno radili na tome filmu. Posvjedočio je i kako je na ovogodišnjemu motovunskom filmskom festival, gdje su fragmenti njegova filma testno prikazani, plakao jer je bio osobno dirnut.

Objasnio je kako to doista nije film o Ivici Todoriću, predsjedniku Uprave Agrokor koncerna - najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i jedne od vodećih kompanija u jugoistočnoj Europi prema ukupnome prihodu, već pripovijest o hrvatskim simbolima.

Na premijeri je neformalno predstavljena i knjiga "Gazda" novinara Saše Paparelle. Knjigu je objavio Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija. Prvi primjerci knjige darovani su Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović, a darivanja će se, najavljeno je, nastaviti i svim javnim knjižnicama u Zagrebu, a u kasnijoj fazi i svim drugim javnim knjižnicama u Hrvatskoj. Juričan je zahvalio i Paparelli jer je, istaknuo je, od njega jako puno naučio.

Autor uvodi gledatelja u film podacima kako je on sin nekadašnjeg radnika Unikonzuma Ljudevita Juričana, koji je radio na istoj poziciji kao i Ivica Todorić, da su njegov otac i Ivica Todorić išli zajedno u srednju školu koju su obojica i završili, da su iste godine dobili i djecu, ali to su im i jedine dodirne točke.

Juričan tako prikazuje poslovni uspjeh obitelji Toodorić, počevši od Ante Todorića koji je u bivšoj državi bio poznati poduzetnik i politički aktivan što je bilo prekinuto nakon sudskoga procesa koji je, kako je to prikazano u filmu po svjedočenjima nekih njegovih suvremenika, bio politički motiviran. Nakon što je proveo nekoliko godina u zatvoru, Ante Todorić pokreće posao sa cvijećem i tu je početak i pripovijest o poslovnom usponu Todorićevih.

Film se sastoji od nekoliko dokumentarnih cjelina, među kojima su i one o Todorićevu preuzimanju Unikonzuma, eksploataciji izvora pitke vode i proizvodnje "Jane", poljoprivrednim koncernima, pšenici, Kulmerovim dvorima ...

Kako je to već prije rekao autor, "Gazda je film o mehanizmima kako ova država funkcionira zadnjih pedeset godina, nije film o Ivici Todoriću. Gazda je priča o uspjehu i kako se do njega došlo, ali i priča o neuspjehu i kako u njemu živimo".

Petrov: Film je edukativan, otkriva puno toga i treba ga pogledati

Novinare je pak posebno zanimalo mišljenje jednoga od posjetitelja premijere - čelnika Mosta Bože Petrova koji u pratnji nekoliko stranačkih kolega odgledao film. Nakon premijera Petrov je novinarima tek kratko izjavio da je "film edukativan i otkriva puno toga", te je preporučio i drugima da ga pogledaju.

Prije premijere novinari su također pokušali dobiti Petrovljevu izjavu koji je i tada tek kratko primijetio da mu je zanimljiv naslov filma, a vidjet će kakav mu je sadržaj. Dodao je kako postoji sintagma "američki san, a mi možemo reći autentična hrvatska priča". Na novinarsku primjedbu pak "kako je u filmu dosta kompromitirana Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s kojom će u koaliciju", Petrov je odgovorio da će vidjeti kakav je sadržaj filma te da ga zanima film.

Film "Gazda" dobio je potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova, no to nije bilo dovoljno da se dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding (dobrovoljne donacije građana) kampanja tijekom koje je u samo dva i pol dana prikupljen iznos od potrebnih tri tisuće dolara, a kampanje je kasnije produžena kako bi se prikupila sredstva za kinfond i knjigu "Gazda".

Juričan je i na premijeri novinarima potvrdio da su neki vodeći hrvatski filmski distributeri odbili distribuciju njegova filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:55