DODJELA NAGRADA

FOTO Rumunjski film 'Svi iz naše obitelji' proglašen najboljim na 18. SFF-u

Rumunjski filmovi proglašeni su najboljim ostvarenjima u dvije od tri natjecateljske kategorije na 18. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je završen u subotu dodjelom nagrada "Srce Sarajeva"

SARAJEVO - Rumunjski filmovi proglašeni su najboljim ostvarenjima u dvije od tri natjecateljske kategorije na 18. Sarajevo Film Festivalu (SFF) koji je završen u subotu dodjelom nagrada "Srce Sarajeva".

Izvrsno ostvarenje "Svi iz naše obitelji " u režiji Radu Judea proglašen je najboljim igranim filmom 18. SFF-a.

Žiri kojemu je predsjedavao mađarski redatelj Kornel Mundruczo ocijenio je kako je taj film "poput života u kojemu sudjelujemo iako ga u cjelosti ne razumijemo".

Najboljim glumcem proglašen je Uliks Fehmiu za ulogu u srbijanskom filmu "Ustanička ulica" u kojemu glumi nekadašnjeg pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

Titulu najbolje glumice ponijela je Marija Pikić za debitantsku ulogu u bosanskohercegovačkom filmu "Djeca".

U kategoriji kratkog filma najboljim je proglašen "Povratak" redateljice Blerte Zeqiri s Kosova.

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarac dobio je rumunjski film "Ugasi svjetlo" kojega je režirala Ivana Mladenović a posebnu nagradu za ljudska prava u istoj konkurenciji zaslužio je hrvatski "Muški film" Nebojše Slijepčevića.

Ovom prigodom priznanje počasno "Srce Sarajeva" uručeno je poznatom hrvatskom producentu i dvostrukom oskarovcu Branku Lustigu za njegov ukupni doprinos filmskoj umjetnosti.

Direktor SFF-a Mirsasd Purivatra kazao je kako je Lustig "živa legenda" filmske povijesti, "veliki profesionalac i džentlmen koji je postigao mnogo a ipak ostao vjeran regiji". Podsjetio je i kako je Lustig kao dječak preživio koncentracijski logor Auschwitz.

"Jako sam uzbuđen i jako sam impresioniran", kazao je Lustig podsjećajući na svoje duge veze sa Sarajevom koje su uz film vezane još od 1957. godine.

"Imam jako puno prijatelja ovdje i ovo srce koje sam dobio je srce Sarajlija", kazao je Lustig.

Podsjećajući da mu je 80 godina i kako mu je "vrijeme da se uskoro pokupi i ode" Lustig je dodao kako je jako važno da je SFF okupio toliko mladih ljudi.

"To je bit filma jer film rade ljudi koji ga vole", kazao je Lustig iskazavši priznanje Purivatri na naporu kojega je uložio da bi SFF postao što jest.

"Moje srce je s vama", kazao je Lustig ispraćen burnim pljeskom publike u sarajevskom Narodnom pozorištu.

Na ovogodišnjem SFF-u prikazano je 210 filmova iz 57 zemalja čime je potvrđen njegov status najutjecajnije regionalne filmske smotre.

Organizatori procjenjuju kako je za proteklih sedam dana više od 100 tisuća gledatelja vidjelo izabrane filmove.

Dio gostiju i sudionika 18. SFF-a, kako su najavili organizatori, u nedjelju odlazi za Dubrovnik gdje će boraviti do utorka idućeg tjedna a među njima će biti i čuveni britanski glumac i oskarovac Jeremy Irons.

U povodu njegova boravka u Sarajevu u subotu je prikazan dokumentarni film "Trashed" u kojemu se pojavljuje i Irons.

Film se bavi odlagalištima smeća i problematizira odnos suvremene civilizacije prema okolišu.

U razgovoru upriličenom nakon projekcije, Irons je istaknuo kako se i sam iznenadio razmjerama problema zagađenja otpadom kojega industrija ali i pojedinci svakodnevno proizvode. "Nadam se da će dokazi koje smo prikupili kroz ovaj film uticati na mnoge, a posebno natjerati vlade da razmisle o rješenju", kazao je Irons.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:00