U OČEKIVANJU PREMIJERE

'GAZDA' Suočeni s odbijanjem kino-distribucije, ekipa filma poziva sva mjesta bez kina da se prijave za projekciju

Premijera filma očekuje se u utorak, 4. 10. u 19,30 u zagrebačkom kinu Europa

Dugometražni dokumentarni film Gazda, priča o ocu redatelja Darija Juričana koji je 40 godina radio u Konzumu, naišao je na dobar prijem prilikom testne projekcije na Motovun film festivalu, ali to nije bilo dovoljno da uđe u najveću kino-mrežu. Naime, kako javlja Dario Juričan, najveći kinoprikazivač u Hrvatskoj odbio je prikazivanje filma, pa će film ići u vlastitoj distribuciji te preko neovisne kinomreže. Tim povodom ekipa filma je na internetu objavila prijavnicu na kojoj se mjesta bez kina mogu prijaviti za projekciju filma Gazda.

Podsjetimo, film je dobio potporu HAVC-a i Zaklade Kultura nova, ali to nije bilo dovoljno da se film dovrši, pa je pokrenuta crowdfunding kampanja, čiji je prvotni cilj od 3000 $ dostignut već u dva i pol dana. Film je do ovog trenutka sponzoriralo 140 ljudi, a novi cilj je 6000 $.

Ekipa filma planira i objavu knjige 'Gazda', koja će biti komplementarna s filmom, smatrajući da, kako napominju, upute kako se postaje Gazda u Hrvatskoj moraju biti javno dostupne u tiskanom obliku. Kad knjiga izađe, svim knjižnicama u Zagrebu dat će besplatan primjerak, a u priopćenju napominju da će raditi na tome da knjigu besplatno dobiju i sve knjižnice u Hrvatskoj.

Crowdfunding kampanja za projekt Gazda istječe u srijedu, 28. rujna u devet ujutro. Premijera filma očekuje se u utorak, 4. 10. u 19,30 u zagrebačkom kinu Europa, gdje će se moći pogledati inačica filma koji je, za razliku od testne projekcije, veći za cijelo jedno poglavlje i dulji desetak minuta.

Kako je redatelj najavio, Ivici Todoriću je prvome upućen poziv za premijeru filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:20