SEKS-SKANDAL

KAKO SU GLUMICE SRUŠILE KRALJA HOLLYWOODA 'Taj nastrani monstrum na sastanke je dolazio gol, pipao nas po grudima, zvao pod tuš. Platio je da šutimo'

Ashley Judd, Ambra Battilana i Rose McGowan
 REUTERS, INSTAGRAM
 

Filmski studio The Weinstein Company uručio je otkaz Harveyju Weinsteinu nakon što su u javnost izašle nove informacije o njegovom zlostavljačkom ponašanju, piše The Guardian.

Weinstein je samovoljno napustio svoj posao u tvrtki nakon što je The New York Times prošlog tjedna objavio da je tijekom niza godina seksualno zlostavljao žene. Uprava studija prošlog je petka podržala Weinsteinovu odluku, međutim u nedjelju su ga otpustili iz tvrtke koju je osnovao sa svojim bratom Robertom 'Bobom' Weinsteinom.

"Uslijed novih saznanja o neprimjerenom ponašanju Harveyja Weinsteina, uprava tvrtke The Weinstein Company koja uključuje Roberta Weinsteina, Lancea Maerova, Richarda Koenigsberga i Taraka Ben Ammara odlučila je uručiti otkaz Harveyju Weinstein. O odluci koja odmah stupa na snagu obavijestili smo Harveyja Weinsteina", stoji u izjavi uprave.

Odvjetnik koji zastupa Harveyja Weinsteina nije komentirao odluku uprave.

Otpuštanje Weinsteina kulminacija je prošlotjedne The New York Timesove priče o filmskom mogulu u kojoj se tvrdi da se Weinstein zbog optužbi za seksualno zlostavljanje sudski nagodio s najmanje osam žena te da je tijekom godina pod krinkom poslovnih sastanaka različite žene pozivao u svoju hotelsku sobu te ih potom seksualno uznemiravao.

Actress Gwyneth Paltrow (L) poses with first lady Hillary Rodham Clinton (C) and Miramax co-chairman Harvey Weinstein as they arrive for the premiere of
REUTERS
Gwyneth Paltrow, Hillary Rodham Clinton i Harvey Weinstein na premijeri filma "Zaljubljeni Shakespeare"

Stvari su se, piše The New York Times, kao po unaprijed napisanom scenariju, odvijale na isti način. Uvijek je to bila hotelska soba, uvijek ujutro, na važnom sastanku, uz doručak. A onda umjesto toga golotinja, lascivne ponude i seksualni nasrtaji.

Tako je bilo i te 1997. godine u luksuznom hotelu u Beverly Hillsu.

A Ashley Judd, tada još relativno nepoznata mlada glumica u usponu, svježa sa seta uspješnog trilera “Kolekcionar” s Morganom Freemanom, nije imala pojma da će se “važni” sastanak uz doručak pretovriti u traumatično iskustvo. Nije posumnjala čak ni kad su je iz restorana poslali u hotelsku sobu.

A tamo se pred njom pojavio Weinstein odjeven samo u ogrtač i predložio joj da je izmasira. Ili, ako to baš ne želi, može ga gledati dok se tušira. Posao? O tome mogu i kasnije.

- Stalno sam ponavljala ne i ne, puno puta i na različite načine. A on je stalno nudio nove stvari. Bilo je to teško pregovaranje, pod prisilom - opisala je situaciju Judd prije koji dan, punih dvadeset godina nakon tog događaja, novinarima New York Timesa.

- Razmišljala sam samo o jednoj stvari: kako da se izvučem iz te sobe, a da ga pritom ne naljutim - objasnila je i tako otvorila Pandorinu kutiju.

Jer Weinstein, jedan od osnivača studija Miramax i s bratom Bobom pokretač The Weinstein Company, puna tri desetljeća slovio je za jednog od najvažnijih i najmoćnijih hollywoodskih producenata, studijski mogul koji je pažljivo gradio imidž liberala, zagovornika ženske jednakosti, humanitarca i mecene sedme umjetnosti.

Actress Scarlett Johansson, star of director Woody Allen's new film
Fred Prouser / REUTERS
Scarlett Johansson s Harveyjem Weinsteinom na premijeri filma "Vicky Cristina Barcelona"

Upisan u povijest

Malo tko je utjecao na pop-kulturu unatrag dva desetljeća kao on: šest filmova koje je producirao ili financirao osvojilo je Oscare za najbolji film, a pripisuju mu se uistinu velika ostvarenja, od “Zaljubljenog Shakespearea”, “Plačljive igre” i “Vriska” do “Paklenog šunda”, “Dobrog Willa Huntinga” i “Engleskog pacijenta”, da nabrojimo samo neke od njih.

Istraga New York Timesa koja je u petak nakon objave kao bomba odjeknula Hollywoodom sada službeno razotkriva nešto o čemu se po hodnicima filmskih studija šuškalo godinama: Harvey Weinstein bio je i perfidni predator i seksualni napasnik.

Judd, možda i najpoznatija njegova žrtva (zapažena je u genijalnoj “Vrućini” Michaela Manna, “Dimu” Waynea Wanga, “Zvjezdanim stazama” “Ruby in Paradise” i mnogim drugim filmovima) nikako nije jedina, dapače, sad se otkriva kako je s najmanje osam žena Weinstein sklopio izvasudske nagodbe da bi šutjele.

Za to ih je plaćao između 80 i 150 tisuća dolara po slučaju.

Producer Harvey Weinstein and actress Anne Hathaway watch the 14th annual Critics' Choice awards in Santa Monica, California January 8, 2009.     REUTERS/Danny Moloshok (UNITED STATES) - GM1E5190XFX01
Danny Moloshok / REUTERS
Harvey Weinstein i Anne Hathaway

A “slučaj” je uglavnom uvijek značio isto. Weinstein se pred njima pojavljivao potpuno gol, tražio ih da ga gledaju dok se tušira, tjerao ih na masaže, dobacivao im neugodne ili lascivne komentare i nudio različite neprikladne radnje.

Među najglasnijima je već dulje Lauren O’Connor, zaposlenica njegove tvrtke, koja je još 2015. godine pisala upravi The Weinstein Company kako bi upozorila da je zbog njega ured postao izrazito neugodno mjesto za žene.

- Njegovi komentari pretvaraju me u seksualni objekt i ponižavaju iako se trudim ponašati izrazito profesionalno. Imam 28 godina i želim graditi karijeru i zarađivati za život, a Harvey je 64-godišnjak, svjetski poznat čovjek. Odnos moći između nas je 10 za njega, nula za mene, napisala je u svom dopisu, nakon čega su Bob Weinstein i ostali članovi uprave proveli istragu i zaključili kako nema dokaza za optužbe.

Ali Weinstein je očito imao ozbiljan problem. Laura Madden, bivša zaposlenica, prošla je slične događaje kao i ostale djevojke, još početkom devedesetih.

Od hotela do hotela

Mjesto radnje: hoteli u Dublinu i Londonu, vrijeme: jutro, zaplet: nuđenje masaže.

- Vrsni je manipulator i stalno te tjera da budeš u dvojbi: jesam li ja ta koja ima problem. Nakon što joj je po tko zna koji put nudio masažu, Holden se zaključala u kupaonicu i plakala.

Popis žrtava je podugačak, iako se nisu još sve javno oglasile. Među njima je i Rose McGowan, jedna od zvijezda hororca “Vrisak” koji je producirao Weinsteinov Miramax, zatim Zelda Perkins i Emily Nestor, njegove bivše zaposlenice, te talijanska manekenka Ambra Battilana koja je prije dvije godine pozvala policiju nakon što ju je Harvey Weinstein navodno isprepipao po cijelom tijelu.

Kad je objavljena priča NY Timesa, Weinsteinovi odvjetnici odmah su zaprijetili tužbama te ispovijesti žena proglasili lažima i namjernim blaćenjem. Međutim, on sam uskoro se obratio javnosti prilično bizarnim pismom. Dijelom se ispričao, dijelom opravdavao i na kraju se povukao sa svih svojih pozicija. Pismo daje naslutiti kakva je hollywoodska korporativna kultura i način odnošenja prema ženama, ali i bizaran način na koji moćnici poput njega misle da će riješiti probleme.

“Odrastao sam u 60-ima i 70-ima, u vrijeme kad su pravila ponašanja i odnosi prema zaposlenicima bili bitno drugačiji. Takva je tada bila kultura. Ali do danas sam na teži način naučio da to ne može biti izgovor i svjestan sam da sam nanio bol svojim kolegicama. Ispričavam se, moram biti bolja osoba i boriti se protiv svojih demona. Okupio sam tim stručnjaka i terapeuta s kojima ću raditi na sebi pa uzimam dopust. Poštujem sve žene. Ili kako je to Jay Z napisao u svojoj pjesmi: ‘Nisam čovjek za kojeg sam se smatrao, ali bolje da to postanem zbog svoje djece’. Isto vrijedi za mene, želim drugu priliku i radit ću na tome da je zaslužim”, napisao je između ostalog u svom pismu.

I dok službeni Hollywood još uvijek šuti zaprepašten potencijalnim skandalom, mediji špekuliraju kako je uspon i pad Harveyja Weinsteina signal velikih promjena u čitavoj filmskoj industriji.

Producer Harvey Weinstein speaks with Jennifer Lawrence (C) during a commercial break at the 20th annual Screen Actors Guild Awards in Los Angeles, California January 18, 2014   REUTERS/Mike Blake  (UNITED STATES  Tags: ENTERTAINMENT)(SAGAWARDS-SHOW) - TB3EA1J07IQ42
Mike Blake / REUTERS
Harvey Weinstein priča s Jennifer Lawrence

Weinstein je odrastao u Queensu, uvijek su ga smatrali pomalo sirovim dečkom s ulice, outsiderom koji je kritičare osvojio svojom upornošću i hrabrošću. Njegov Miramax pretvarao je male, kvalitetne filmove u velike hitove. Jedna zanimljiva anketa iz 2015. godine otkrila je kako se u 1400 analiziranih govora zahvale na Oscarima više puta zahvaljivalo njemu nego Bogu.

Kažu da je hollywoodski establishment uvijek prezirao braću Weinstein, posebno Harveyja kojemu njegov karakter nikad nije išao u prilog. Nezgrapan, pomalo neugledan, s čestim izljevima bijesa i bez dlake na jeziku, u skupocjenim restoranima i na gala večerama djelovao je kao slon u staklani, a zbog miješanja u filmove koje je producirao (posebno zbog izrezivanja scena) pratio ga je nadimak Edward Škaroruki.

Zbog toga je, piše Los Angeles Times, Weinstein sada svjestan da će ga malo tko podržati nakon optužbi za seksualno uznemiravanje. Privatni pad prati i poslovni, jer Weinsteinima teritorij kradu nove kompanije - Amazon Studios, Netflix i Fox Searchlight.

- Jedino je čudno koliko se dugo uopće uspio održati - rekao je novinarima jedan od šefova u Miramaxu. Tip poput njega nije imao šanse - previše je uživao u jelu, cigarama i ženama, iznudama i svađama da bi ga se moglo tolerirati.

Weinstein je u jednom trenutku bio toliko moćan da je u svojoj kompaniji na praksu doveo i Obaminu kćer Maliu, a dugo je prijateljevao i s Donaldom Trumpom.

- Dugo poznajem Harveyja Weinsteina - rekao je Trump u subotu i dodao kako ga uopće ne čudi ovo što se dogodilo. Uostalom on i Trump imaju sličan odnos prema ženama, američkog predsjednika tijekom kampanje umalo su uništili videozapisi na kojima se hvali kako voli pipati žene.

Neki još sumnjaju

Istraga protiv Weinsteina zasad nije pokrenuta, a njegovi odvjetnici, iako priznaju da je mogao biti obzirniji, mnoge od optužbi još uvijek poriču. Kažu da ne vide problem s Ashley Judd jer se kasnije uredno pojavila u dva njegova filma.

Isto vrijedi za Rose McGowan, koja je navodno primila sto tisuća dolara nakon “slučaja” u hotelskoj sobi na festivalu Sundance, ali ne, tvrde odvjetnici, kao dokaz krivnje, već je Weinstein samo želio izbjeći medijsku pažnju. McGowan je nakon toga uredno odglumila rolu u “Vrisku”.

Možda najsvježiji primjer napastovanja veže se uz talijansku manekenku Ambru Battilanu, koja se 2015. sastala s Weinsteinom jer je silno željela postati glumica.

Weinstein joj je rekao da prvo želi isprobati dvije stvari - jesu li njene grudi prave i što ima ispod suknje. Nakon što ju je počeo pipati, pozvala je policiju.

I kad se svi ovi detalji zbroje, čini se da je afera s Harveyjem Weinsteinom tek na početku. Tko zna što će još isplivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42