HBO OPET PROVOCIRA

HRT SE TO NE BI USUDIO Serija o gay sceni u San Franciscu koja ide u osam sati navečer!

Oralni seks, analni seks, seks utroje - sve je to junacima "Traženja" nešto posve uobičajeno poput Facebooka i Twittera

U početku nije izgledalo da će serija “Traženje” u produkciji kablovske mreže ostaviti osobitog traga u američkoj televizijskoj produkciji.

Najavljivana kao gay odgovor na “Djevojke” i “Seks i grad”, prva epizoda bavila se zgodama trojice protagonista u San Franciscu i u pola sata ponudila malo toga.

Loš start

Gledatelji nisu bili impresionirani, premijera je imala trostruko manje gledatelja nego “Djevojke” i već su počela klađenja hoće li HBO uopće dozvoliti da se čitava prva sezona - ukupno osam epizoda - emitira do kraja.

Ispalo je, međutim, da takvim serijama treba dati drugu šansu, odnosno, pogledati dvije-tri naredne epizode. Odjednom ste shvatili da glavni likovi nisu naprosto praznoglavi momci u potrazi za usputnim seksom, a i njihova životna raskrižja postala su znatno intrigantnija. Publika je nagradila taj skok u kvaliteti, gledanost se počela povećavati tako da je posljednje epizode pratilo - ukoliko se uračunaju reprize i usluge kakva je HBO GO - u prosjeku dva milijuna korisnika te kablovske mreže. Iako je to sve do nedavno bilo neizvjesno, HBO je definitivno potvrdio da će i druga sezona u produkciju i da će nagodinu biti emitirana u otprilike istim terminima kao i prva.

Režiser ‘Vikenda’

Tvorac serije je Michael Lannan, njemu je to prvi ovako ozbiljan posao, i sam je gay, kao i veći dio scenarističke i producentske ekipe, dok je glavni redatelj Andrew Haig stekao vrlo dobru reputaciju filmom “Vikend”, po dramskim motivima vrlo sličnim “Traženjima”. Šefovi HBO-a nisu imali ništa protiv takve selekcije u odabiru suradnika, smatrali su da se serija mora doimati što autentičnije, a tako nešto su i dobili.

“Traženja” su nastala u razdoblju kada gledatelje više nije lako šokirati izborom teme, kao potkraj devedesetih kada su britansku seriju “Pederska posla” smatrali “vrućim kestenom” samo zato što su se glavni glumci (među njima i kasnije proslavljeni Charlie Hunnam) ljubili na ekranu.

Potraga za pravim

Lannanova serija izbjegava klišeje, nema tu tipičnih zdvajanja oko “closet” & “out” opredjeljenja, jedan od likova samo uzgred ispriča kako su roditelji primili njegovo priznanje homoseksualnosti, no poanta u sceni je potpuno druga, uostalom, oni žive u gradu u kojem se nitko ne uzbuđuje zato što se dva muškarca maze u parku ili na glavnoj ulici. No zato je puno teže pronaći stalnog partnera, osobu koja te ne privlači samo u seksualnom pogledu nego i kao ličnost. Posebni je pehist Patrick (Jonathan Groff), inače dizajner video igara, koji na svakom prvom spoju sve nepogrešivo napravi krivo. Čak i kada nađe momka koji ga u svemu zadovoljava, frizera Richieja, inače Meksikanca ( Raúl Castillo), gafovi se nastavljaju, unatoč njegovim dobrim namjerama. Patrickov najbolji prijatelj je Augustin ( Frankie J. Alvarez), zajedno su išli na faks, u početku i stanuju skupa, sve dok se potonji ne preseli svom ljubavniku Franku ( O.T. Fagbenle), koji ga podržava u namjeri da postane umjetnik.

S njima je nerazdruživ Dom ( Murray Bartlett), konobar koga traumatizira četrdeseti rođendan: on je nekad imao biseksualnu fazu, još uvijek živi s nekadašnjom draganom Doris ( Lauren Weedman), zreliji je i iskusniji od svojih prijatelja, ali nesiguran kada treba povući ključan potez u karijeri.

Kako se ispostavilo, “Traženja” nemaju puno veze s “Djevojkama” a još manje sa “Seksom i gradom”, nije u pitanju čak ni komedija, jer unatoč nizu humornih scena neke od epizoda imaju prilično tjeskoban dramski ton. Struktura u kojoj se redovno izmjenjuju njihove dogodovštine radikalno je prekinuta u petoj epizodi, u kojoj Patrick odlučuje ne otići na posao nego provesti dan s Richiejem: razumljivo, jer se prvi put ozbiljno zaljubio, a u toj epizodi je i ugođaj znatno drukčiji, povremeno idiličan, ali se usprkos tome naslućuju skora zaoštravanja. U njoj su oni jedini protagonisti, a ta nas epizoda definitivno uvjerava da su “Traženja” vrhunski proizvod: ovako realističan prikaz svakodnevice američke gay populacije nismo imali prilike vidjeti ni na filmu ni televiziji.

Odlični glumci

Glede prizora seksa, serija je vrlo slična “Djevojkama”, poštuju se televizijske konvencije, ali se štošta pokaže i naznači. Oralni seks, analni seks, seks utroje - sve je to junacima “Traženja” nešto posve uobičajeno poput Facebooka i Twittera, ali je zato malo teže naći intimno zadovoljenje.

Producenti serije odabrali su manje poznate, ali odlične glumce, od kojih su mnogi i sami gay, uz jednu važnu iznimku: u ulozi Lynna, cvjećara s ulice Castro, koji odlučuje pomoći Domu otvoriti restoran, nastupa Scott Bacula, zvijezda SF serija “Kvantni skok” i “Zvjezdane staze: Enterprise”. Je li i on gay? Čini se da nije, ali se ne plaši izazova: svojedobno je pozirao gol za duplericu magazina Playgirl, nedavno je igrao gay lik u nagrađivanom filmu Stevena Soderbergha “Moj život s Liberacem”, a na nastup u “Traženjima” pristao je jer mu se svidio “Vikend” Andrewa Haiga, a i dosad još nije radio za HBO.

Emitiranje “Traženja” počinje u petak u osam uvečer na našim kablovskim platformama: HRT se tako nešto nikad ne bi usudio staviti u program, no upravo se zato isplati imati pretplatu na HBO-ove kanale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:11