IZBOR FILMSKOG CEHA

IRENA ŠKORIĆ Društvo filmskih redatelja dobilo predsjednicu

 Srđan Vrančić/Cropix
Odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14 glasova

Na jučer održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14.

Irena Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonia Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je preko 30 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film. Objavila je knjigu "Eros na filmu" uz potporu Ministarstva kulture.

Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko 50 nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama na više od 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge i broji 126 redovitih članova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04