IZBOR FILMSKOG CEHA

IRENA ŠKORIĆ Društvo filmskih redatelja dobilo predsjednicu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 28.10.2014. u 14:34

Odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14 glasova

Na jučer održanoj izbornoj Skupštini Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izabrana je za predsjednicu, a novi članovi upravnog odbora su Branko Ištvančić, Danijel Kušan, Hana Jušić i Neven Hitrec. Škorić će funkciju predsjednice obnašati dvije godine, a odabrana je većinom od 24 glasa, dok je njena protukandidatkinja Vlatka Vorkapić dobila 14.

Irena Škorić je na tom mjestu naslijedila Antonia Nuića, a dosadašnji članovi upravnog odbora bili su Vinko Brešan, Vlatka Vorkapić, Snježana Tribuson i Danilo Šerbedžija.

Irena Škorić diplomirala je i magistrirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Od 1998. godine do danas snimila je preko 30 kratkometražnih i srednjemetražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, tri dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometražni igrani film. Objavila je knjigu "Eros na filmu" uz potporu Ministarstva kulture.

Sudjelovala je na mnogim domaćim i inozemnim filmskim festivalima gdje je osvojila oko 50 nagrada, a filmovi su joj bili u službenim konkurencijama na više od 200 filmskih festivala.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja osnovali su 1995. godine hrvatski filmski autori, članovi nekadašnjeg društva filmskih radnika, s nakanom reforme te socijalističke cehovske udruge i broji 126 redovitih članova.

Tagovi

Izdvajamo