PIŠE NENAD POLIMAC

KINGSMAN: ZLATNI KRUG Nastavak hita koji je iznevjerio očekivanja

 

U prvoj trećini filma “Kingsman: Tajna služba” mladi junak Eggsy (izvrsni Taron Egerton) uspije se ubaciti u elitnu postrojbu iz koje će se regrutirati budući specijalci moćne ali nezavisne obavještajne agencije. U jednom trenutku daju mu psa mopsa, tek kasnije shvatimo zašto, i narede mu da ga imenuje. Eggsy odabere J.B. “Aha”, kažu mu, “to je po Jamesu Bondu”. “Ne, po Jacku Baueru”, hladno odvrati momak.

Nimalo slučajno zašto su tinejdžeri tako dobro prihvatili film. James Bond, to je nešto za njihove roditelje, ali protagonist serije “24 sata” je nešto friško, istina, prošlost, ali vrlo bliska, hit za koji se vežu 17-godišnjaci, a ne oni dvostruko ili trostruko stariji. Takav je bio i čitav prvi “Kingsman”, bilo je tu i očinskih figura (igrali su ih Colin Firth i Mark Strong), ali ključno je bilo kako se ponaša Eggsy i kako naposljetku uživa u odjeći za gentlemane iz Saville Roada, sve više ostavljajući za sobom dane kad je dangubio po kafićima u trenirkama i tenisicama. Film je bio nabrijan, krajnje zabavan, a povremeno i prilično bezobrazan: švedska princeza Tilde (Hanna Alström) obećala je svom osloboditelju analni seks ukoliko spasi svijet, što je njemu dostatan motiv da nadmaši svoje mogućnosti.

Puno smo očekivali od nastavka “Zlatni krug”, pogotovo što ga je pristao režirati Matthew Vaughn koji inače izbjegava takve zadatke. Zgodna je bila dosjetka da se radnja premjesti u Ameriku i da se londonski Kingsmani pomiješaju sa sličnom organizacijom Državnici iz Kentuckyja, ali baš nismo dobili ono što smo očekivali. Već u prvim scenama novi “Kingsman” doima se kao imitacija filmova o Jamesu Bondu, pogotovo kad luksuzni automobil uroni u vodu i nastavi voziti ispod površine. J.B., J.B., ipak ti nemaš puno zajedničkog s Jackom Bauerom. Drugo razočaranje uslijedi kad se radnja premjesti u Kentucky.

Šef Državnika Jeff Bridges odradio je svoju razmjerno kratku ulogu na “autopilotu”, Channinga Tatuma najavljivali su kao američkog pandana Eggsyju i naveliko reklamirali njegovu vještinu baratanja ubojitim lasom, međutim, glumac baš nije imao slobodnih termina, jedva ga vidite desetak minuta, od toga bar polovicu u zamrznutom stanju, pa je posao preuzeo Pedro Pascal (serije “Igra prijestolja”, “Narcos”), koji nije loš, ali nema status zvijezde. Halle Berry je zato iznenađujuće dobra i odlično funkcionira u paru s Markom Strongom.

Amerike također nema puno u filmu, jer ubrzo počinju pustolovine po svijetu, opet nešto što jako podsjeća na serijal o Jamesu Bondu, nova negativka Julianne Moore ima karizmu, ali ipak nešto slabiju od Samuela L. Jacksona, koji je u prvom “Kigsmanu” smislio puno bolji način za rješavanje problema prenapučenosti Zemlje, dijeljenje besplatnih ali eksplozivnih SIM kartica.

To su, dakako, prigovori kritičara koji je sjajno proveo na “Tajnoj službi”. Ima i ovdje zgodnih dosjetki, Vaughn je neosporno izvrstan redatelj i virtuozno se poigrava slikom i zvukom, no to nije ono što sam priželjkivao. Vaughn je obećao potpisati i “trojku”, izgleda da će naredni puta Channing Tatum dobiti puno sočniju ulogu, a valjda će i redatelj smisliti puno bolji koncept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:54