MOTOVUN FILM FESTIVAL

NAGRADA '5O GODINA' BOGDANU ŽIŽIĆU Bard dokumentarizma kojeg preokupiraju teme represije, morala ratnih pobjednika i upitnost (ne)sjećanja

 MFF

MOTOVUN - Najstarija nagrada motovunskog filmskog festivala "Pedeset godina" dodijeljena je u četvrtak Bogdanu Žižiću, jednom od najplodonosnijih dokumentarista i najnagrađivanijih domaćih filmskih autora, priopćio je festivalski Ured za odnose s javnošću.

Nagradu mu je uručio prošlogodišnji dobitnik, producent i dokumentarist Nenad Puhovski, koji se tom prilikom prisjetio kako je prije točno pedeset godina u Zagreb Filmu svoje prvo iskustvo snimanja dobio na setu Žižićeva filma Pohvala ruci.

“Motovun više nije samo lijepo mjesto na brijegu nego jedan značajan događaj koji širi slobodu i vidike te nas povezuje sa svijetom”, rekao je Žižić preuzimajući nagradu uz ovacije publike na prepunom glavnom motovunskom trgu.

Nagrada Pedeset godina dodjeljuje se za izdržljivost unutar kinematografije. U svojoj dugoj karijeri Žižić je režirao desetak igranih filmova, no ipak je najpoznatiji po svojem dokumentarističkom opusu od oko stotinu dokumentaraca dugog i kratkog metra najrazličitijih tehnika.

Tema represije, morala ratnih pobjednika i upitnost (ne)sjećanja preokupiraju toga barda dokumentarizma, koji je snimio film o uništavanju partizanskih spomenika "Udar na sjećanje" dokumentirajući najsveobuhvatniju sliku uništenih spomenika pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu, a svojim se zadnjim filmom Jasenovački memento nakon pedeset godina vratio temi ustaškog logora smrti, ovoga puta prikazujući kroniku zločina, stoji u priopćenju.

Nagrada Pedeset godina dodjeljuje se u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01