NOVI PROGRAM U KINU EUROPA

NAJBOLJA POLITIČKA SATIRA STOLJEĆA Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu

Danas jedno od općeprihvaćenih filmskih remek-djela tadašnja je filmska kritika primila dvojako: New York Times opisao je film kao "uznemirujuće bolesnu šalu"

'Kinolektira', novi program zagrebačkog kina Europa koji predstavlja odabrana svevremenska filmska ostvarenja, ovoga mjeseca predstavit će novi naslov s liste remek-djela 'sedme umjetnosti', film s jednim od najdužih naslova ikada – crnu komediju ‘Dr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu’. U subotu, 29. listopada s početkom u 21 sat velikim platnom kina u Varšavskoj 3 zavladat će plejada živopisnih državnih i vojnih vođa čiji će postupci potaknuti svakog gledatelja na razmišljanje o apsurdnosti rata.

Nastali pod redateljskom palicom slavnoga Stanleyja Kubricka i zahvaljujući antologijskim glumačkim izvedbama predvođenima neponovljivim Peterom Sellersom, koji tumači čak tri uloge u filmu, likovi poput generala Jacka D. Rippera, kapetana Lionela Mandrakea, predsjednika Merkina Muffleyja te doktora Strangelovea i dan-danas predstavljaju filmske antiratne simbole, sažimajući povijest 20. stoljeća u satiričnu priču o histeričnim međudržavnim odnosima i nestabilnoj 'ravnoteži straha' između svjetskih velesila.

Ova crnohumorna satira snimljena je 1964., u jeku Hladnoga rata, a prati skupinu poremećenih vojnih vrhovnika i poludjelih znanstvenika koji donose odluke o nuklearnom istrebljenju. ‘Dr. Strangelove’ nije samo jedno od nezaobilaznih ostvarenja iz povijesti filmske umjetnosti, već i film koji je istovremeno i bezvremenski, a koji bi danas teško mogao biti snimljen. Premda ideju o kraju svijeta pretvara u sofisticiranu satiričnu zabavu, film pruža dubinski ozbiljnu i snažnu kritiku apsurdnosti rata i vojne logike.

Film je nominiran za nagradu Oscar u četiri kategorije, uključujući i onu za najbolji film i najbolju mušku glavnu ulogu, a zanimljivo je da je britanski komičar Peter Sellers jedini glumac u povijesti s ovom nominacijom za ulogu u filmu u kojem tumači čak tri karaktera. Danas jedno od općeprihvaćenih filmskih remek-djela tadašnja je filmska kritika, suočena sa začudnim satiričnim tretmanom inače zastrašujuće teme, primila dvojako: New York Times opisuje film kao "uznemirujuće bolesnu šalu", dok je jedan od najslavnijih američkih filmskih kritičara, Roger Ebert, ustvrdio da je "Kubrick snimio vjerojatno najbolju političku satiru stoljeća".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:17