HOROR NA MOSTRI

NAJIŠČEKIVANIJI FILM GODINE 'Majka!' podijelila publiku: dok su ga jedni izviždali, drugi su bili u transu

'Mother!'
 

Jedan od najiščekivanijih filmova godine, horor “Mother!”, u utorak je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji.

Malo je reći da su reakcije publike na najnoviji uradak američkog redatelja Darrena Aronofskog bile podijeljene: jedni su ekstatično pljeskali i navijali, a drugi je dio gledatelja jasno izražavao nezadovoljstvo tim “pretencioznim ostvarenjem koje je samo sebi svrha”.

Potresni klasik

Dok bi se neki filmaši zabrinuli zbog miješanih sudova probrane publike, zvjezdana ekipa uznemirujućeg hororca, koju čine Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeifer i Ed Harris, zadovoljno trlja ruke. Naime, filmovi koji na Mostri podignu ovoliko prašine - a pogotovo kada je razlog tome neslaganje oko kvalitete ostvarenja - bez iznimke postižu nevjerojatne rezultate u kinima.

Osim zbog, u najmanju ruku neobične storije o obitelji u propadanju, film autora “potresnih klasika” kao što su “Rekvijem za snove” i “Crni labud”, zanimanje gledatelja budi i zbog toga što su brutalne scene kojima film obiluje isto tako brutalno i snimane: Jennifer Lawrence je, navodno, na setu slomila rebro.

Priča prati život neimenovanog para Jennifer Lawrence i Javiera Bardema, domaćicu i pisca s mentalnom blokadom koji se doseljavaju u kuću usred ničega koju je pjesnik dobio u naslijeđe. Dok Lawrence preuređuje kuću, Bardem pokušava pisati, a njihovu samo naizgled bračnu idilu prekidaju neočekivani posjetitelji: ortoped Ed Harris, koji je do njih “zalutao” uvjeren da se radi o hotelu, te njegova supruga Michelle Pfeifer. Ne želeći ih ostaviti na cesti, Lawrence i Bardem ugošćuju jezive posjetitelje i u tom trenutku počinju problemi. Novih nepozvanih gostiju sve je više, a kuća - kako broj čudaka koji se u nju naseljavaju raste - sve više i više krvari.

Potraga za svrhom

Neovisno o tome hoćete li se prikloniti onima koji film ocjenjuju kao “u kontekstu horora smiješan, a kao komedija iznenađujuć i urnebesan” ili onima koji smatraju da je “ako ne najbolji, onda sigurno najuzbudljiviji i najinteresantniji film godine”, sigurno je, složni su svi koji su ga pogledali, da ćete nakon izlaska iz kinodvorane biti potreseni. Radi se o ostvarenju koje nije nimalo lako gledati, no to je, reći će pristaše, ionako bila i ideja. Vlastiti sud o filmu koji priča priču o “potrazi za svrhom u kaosu postojanja” moći ćete donijeti 26. listopada, kada stiže u hrvatska kina, mjesec dana nakon svjetske premijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:37