BOGAT PROGRAM PREMIJERA

Novi filmovi Woodyja Allena, Kena Loacha i Pedra Almodovara na 10. Vukovar Film Festivalu

Woody Allen
 Eric Gaillard / REUTERS

Deseto izdanje Vukovar film festivala – Festivala podunavskih zemalja, donosi od 22. - 27. kolovoza premijerne projekcije ponajboljih recentnih europskih i svjetskih filmskih ostvarenja s nekih od najistaknutijih svjetskih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu i Karlovym Varyma, a organizatori kao poslasticu najavljuju premijeru novog filma Pedra Almodovara "Julieta".

Direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je na konferenciji za novinare u Zagrebu kako ove godine VFF dolazi u ruhu "najjačeg festivalskog izdanja ikada".

"U proteklih deset godina, od skromnih početaka, festival se profilirao u festival koji prikazuje ne samo ponajbolje iz podunavske produkcije, već je postao mjestom gdje se premijerno prikazuju najbolji filmovi iz cijelog svijeta. Tako i ovogodišnje izdanje 'vrvi' nagrađivanim filmovima sa svjetskih 'A' festivala", kazao je Rakonić.

Najavljujući "fascinantni festivalski line-up koji će obilježiti filmski klasici", umjetnički direktor festivala Dean Sinovčić ocijenio je kako "ne postoji u Hrvatskoj festival koji se kvalitetom može usporediti s VFF-om".

"Julietu", 20. film velikog španjolskog filmaša Almodovara nastao prema kratkim pričama kanadske Nobelovke Alice Munro, publika će imati priliku pogledati u sklopu popratnog programa "Svijet". Program donosi najrazvikanije filmove recentne svjetske produkcije, a među njima su i dvije premijere kultnoga redatelja Jima Jarmusha, "Paterson" i "Gimme Danger" o grupi The Stooges Iggyja Popa.

Ravno s canneskog crvenog tepiha na vukovarski perivoj Dvorca Eltz dolaze i zlatnom palmom ovjenčan "Ja, Daniel Blake" redatelja Kena Loacha, te novi film Woodyja Allena, ljubavna komedija "Cafe Society", kao i još jedan canneski laureat, film "Kapetan Fantastični" za koji je redatelj Matt Ross dobio nagradu u programu "Izvjestan pogled".

Iz canneske glavne konkurencije stižu i "Toni Erdman" Maren Ade, te pobjednik ovogodišnjih Karlovyh Vary "Ovo nije moje vrijeme" redatelja Szabolcsa Hajdua, koji će i otvoriti festival u ponedjeljak 22. kolovoza, a redatelj i glavni glumci prisustvovat će svečanom otvorenju u Vukovaru.

U konkurenciji dugometražnih igranih filmova ističe se i "Matura" najboljeg rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua.

Festival ni ove godine ne zaobilazi hrvatsku produkciju. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova bit će prikazan "Zbog tebe" redatelja Anđela Jurkasa; u kratkometražnoj konkurenciji "Igra malog tigra" Jasne Nanut te, u dokumentarnoj, film "Kandidat" Tomislava Pulića i Roberta Zubera i bosansko-hrvatska koprodukcija "Prvi put" Mirjane Hrge.

Novi program "Odabrao Đelo Hadžiselimović"

Tu su i programi "Francuski fokus", "Austrijski fokus", "Europskih velikih pet", "Viking invazija" i "Arheo", te "Europo otvori se", koji prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, a bit će također upriličena retrospektiva legendarnog finskog filmaša Akija Kaurismakija.

Program "Matineje" donosi pet animiranih naslova – uz retrospektivu češkog redatelja i animatora Karela Zemana, tu su i "Mali princ" Marka Osborna, te francusko-belgijsko-japanska koprodukcija "Crvena kornjača" Michaela Dudoka de Wita.

Uvodi se i novi program – "Odabrao Đelo Hadžiselimović", program uglavnom dokumentarnih filmova. Pet ovogodišnjih naslova, tijekom čijeg će prikazivanja na brodu Bajadera gledatelji uživati u plovidbi Dunavom uz film i kokice, otvara "Gdje je sljedeća invazija" najangažiranijeg dokumentarista današnjice Michaela Moorea, koji se nakon šest godina vraća "u velikom stilu filmom u kojemu u svojim putešestvijama po različitim zemljama zabavlja gorkom duhovitošću i profinjenim sarkazmom te Amerikancima pokazuje da je svugdje bolje nego kod njih".

Festival ima i bogat popratni zabavni i edukativni program. Svakoga dana festivalska će publika moći uživati u besplatnim koncertima.

Organizatori su najavili pet edukativnih radionica: "Od ideje do realizacije" za filmske entuzijaste s iskustvom, radionicu stop animacije za najmlađe, tradicionalnu scenarističku radionicu, te radionicu slame i radionicu stripa.

Članovi žirija su za kratkometražni i dugometražni igrani film producentica Anita Juka, filmski kritičar Igor Tomljanović i glumica Anja Šovagović-Despot, a za dokumentarni film redatelji Hubert Canaval iz Austrije i Borislav Kolev iz Bugarske, te Anne Schiltz iz Luxembourga.

Festival se održava na deset lokacija u četiri grada – po prvi puta u Osijeku, te u Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:40