PIŠE NENAD POLIMAC

OSCAR ZA STRANI FILM Ogrestina drama 'S one strane' na prvim listama favorita, redatelj je ugodno iznenađen

Prema pisanju poznatog web-portala Awards Daily u šansi je probiti se na proširenu listu nominiranih

Još je prerano za bilo kakve ozbiljne prognoze, zadnji je dan za prijavu kandidata u kategoriji najboljeg stranog filma bio u ponedjeljak, a poznato je jedino da će ih ukupno biti 82.

Neke su zemlje prijavile vrlo prestižne naslove, tako će Francusku zastupati kontroverzni 'Elle' Paula Verhoevena s Isabelle Huppert, Španjolsku 'Julieta' Pedra Almodovara, Kanadu 'To je samo kraj svijeta' Xaviera Dolana nagrađen u Cannesu, Venecuelu 'Iz daleka' Lorenza Vigasa, dobitnik prošlogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, no obično slijede velika iznenađenja kad se objavi proširena lista nominiranih jer se na njoj pojave naslovi na koje nitko nije računao. Hoće li Italija uspjeti progurati berlinskog pobjednika 'Gori more' u ovu kategoriju ili će taj morati među dokumentarce, tek će se odlučiti.

Zanimljivo je da se na prvim listama favorita često pojavljuje naš film 'S one strane' Zrinka Ogreste, premijerno predstavljen u Berlinu u pratećem programu Panorama i zapaženo prikazan na još nekolicini svjetskih festivala. Tako ga prilično poznati web portal Awards Daily svrstava među deset filmova koji imaju najviše šanse probiti se na proširenu listu nominiranih (zajedno s njemačkim Tonijem Erdmannom, svojevrsnom kanskom senzacijom, i gruzijskom 'Kućom drugih' nagrađenoj u Karlovym Varyma), a sličan sud imaju i neki španjolski portali i blogovi.

Sam Ogresta ugodno je iznenađen, no upozorava da njegov film nema američkog distributera ni novca za ozbiljnu reklamnu kampanju i da mu to ozbiljno umanjuje izglede. Ipak, i ovo je veliko priznanje. Dosad se još nijedan hrvatski film nije uspio probiti čak ni na proširenu listu, pa ni 'Zvizdan' Dalibora Matanića, koji je zahvaljujući kanskoj nagradi imao najsolidniji pedigre. Ogresta je već bio kandidat s filmovima 'Isprani' i 'Crvena prašina'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06