ZLATNI PIR TREKIJA

POLA STOLJEĆA ZVJEZDANIH STAZA Veliki jubilej serije koja je micala granice i rušila predrasude

Stephen Hawking u jednoj je epizodi zaigrao partiju pokera s Albertom Einsteinom, Isaacom Newtonom i Datom

Dolaskom u kina najnovijeg filma iz franšize “Zvjezdanih staza”, “Zvjezdane staze: S one strane”, potkraj srpnja, počela je proslava 50-godišnjice jednog od najvećih fenomena popularne kulture. Kulminacija će biti 8. rujna, na dan kada su 1966. godine na male ekrane u SAD-u prvi put stigli kapetan James Tiberius Kirk, njegov znanstveni časnik Spock, liječnik dr. Bones, poručnica Uhura i ostatak ekipe s USS Enterprise (NC-1701).

Ne treba biti zagriženi fan, Treki ili Treker, dakle netko od onih koji žive za “Staze”, da biste znali nešto o njima. Svima je poznata barem slavna početna rečenica “Svemir, krajnja granica...” ili vulkanski pozdrav - “Živi dugo i napreduj”.

Iako je prva tzv. originalna serija imala samo tri sezone i činilo se da će zamisli hiperkreativca Genea Roddenberryja ostati zabava za uzak krug pasioniranih ljubitelja znanstvene fantastike, uspjeli su preživjeti i napredovati. I dobro zaraditi - kroz četiri spin-off serije, jednu animiranu i 13 filmova. A sprema se i nova serija. I još filmova.

Uloge života

Mnogim je glumcima nastup u nekom od ovih projekata bio i ostao uloga života. William Shatner (Kirk), Leonard Nimoy (Spock), Brent Spiner (Data) samo su neki od onih koji i da su to željeli, nisu mogli pobjeći od likova koje su utjelovili.

“Zvjezdane staze” iz svakoga uspješno izvlače onu najmanju dozu geekovskog duha pa požele biti kapetan Kirk, android Data (kojem je TBF posvetio sjajnu pjesmu Data, s filozofskim stihovima: “I u meni on uvik isto pitanje budi, šta tribamo činit da bi bili ljudi”), Sedma od Devet ili, ipak, Spock.

Slavni fanovi

Nedavno je američki The National objavio priču o tome kako je jedno od najčudnijih otkrića koja su procurila iz afere s Edwardom Snowdenom to što je američka Nacionalna agencija za sigurnost naručila i napravila ured za šefove operative koji nalikuje zapovjednom mostu Enterprisea. Kažu, čak i klizna vrata ispuštaju karakterističan zvuk, kao ona na federacijskom brodu. Spomenuli su i kako su članovi Kongresa koji su posjetili NSA redom željeli sjesti u stolac nalik zapovjedničkom iz “Zvjezdanih staza” i pretvarali se da su kapetan Kirk ili kapetan Jean Luc Picard iz Nove generacije.

“Zvjezdane staze” vole i Angelina Jolie, Tom Hanks i Daniel Craig, volio ih je Ronald Reagan. Jordanski kralj Abdulah II strastveni je Treki pa je čak nastupio u malenoj ulozi u ZS: Voyager. Malu ulogu imali su i milijarder Jeff Bezos i rocker Iggy Pop. Stephen Hawking gostovao je u jednoj epizodi glumeći sebe, a zaigrao je partiju pokera s Albertom Einsteinom, Isaacom Newtonom i Datom.

Cijenio ih je i Martin Luther King jer su uspješno probile rasnu barijeru - prvi međurasni poljubac prikazan na američkoj televiziji dogodio se u “Zvjezdanim stazama”, između Kirka i poručnice Uhure.

Klingonski institut

Na svoj način svaki projekt iz svemira “Zvjezdanih staza” borio se protiv predrasuda, za jednakost - rasnu, vjersku, spolnu, za LGBT prava i to često prvi, hrabro kročeći tamo gdje televizija još nije bila.

“Zvjezdane staze” u popularnu kulturu uvele su pedesetak izvanzemaljskih vrsta - osim Vulkanaca, od samog početka su se pojavljivali Romulanci i, dakako, Klingonci koji su, osim po nezgodnom karakteru, poznati i po svojem jeziku. Klingonski je, naime, najviše govoren izmišljeni jezik na svijetu. Prvi ga je razvio James Doohan (Scotty) - osmislio je osnovne glasove, prvih nekoliko riječi i fraza. Danas, klingonski ima svoj jezični institut. Objavljeni su i rječnici, engleski i njemački, a na klingonski su prevedena i neka kapitalna djela književnosti poput Hamleta.

Zabavni svemir

Paramount i CBS te razne udruge fanova pripremili su mnoštvo događanja kojima će obilježiti 50 godina omiljene SF priče - među prvima je otvorena izložba na kojoj je 50 umjetnika iz cijeloga svijeta prikazalo svoje radove na temu “Zvjezdanih staza” - u različitim 2D i 3D formatima, od grafika i stripa do videoklipova.

Rasprave o tome kome je trebalo dati režiju novih filmova i serija, tko je zaslužio glumiti Kirka, a tko ne i slično ostavimo fanovima. Treba im pustiti i prijepore o tome je li ova dugovječna franšiza pomalo naivna i zastarjela priča sa svim tim pravima, prvom zapovijedi, mudrim kapetanima i istraživanjem svemira. Uostalom, te prepirke postoje od kad je krenula prva serija.

Ostatku svijeta, kojem je svijet i svemir začet na idejama Genea Rodden­berryja drag i zabavan, a često i sentimentalan podsjetnik na djetinjstvo, dovoljna je činjenica da dolaze i novi projekti i da priča ne staje.

Zvjezdane staze: originalna serija

3 sezone 1966. -1969.

Prvi serijal Genea Roddenberryja u kojem posada USS Enterprise na svojoj petogodišnjoj misiji ‘traga za novim svjetovima i novim civilizacijama...’ događa se u 23. stoljeću. Posadu predvodi James T. Kirk, uz Spocka, Leonarda “Bonesa” McCoya i poručnicu Uhuru. Počela se prikazivati 8. rujna 1966. godine i bila je jedna od prvih TV serija u boji, u kojoj se primjenjuje načelo kontinuiteta i postoji pozadina priče (Federacija planeta, prva zapovijed, zapovjedništvo zvjezdane flote). U prosincu 1966. prvi se put pojavljuju neprijateljski Romulanci, a u ožujku 1967. i Klingonci.

Ukinuta je nakon tri sezone zbog slabe gledanosti, a da je to bila pogreška, na NBC-ju su shvatili kada se Nielsenova metoda praćenja gledanosti počela primjenjivati na specifične starosne grupe - recimo muškarce u dobi od 18 do 34 godine - pa su producenti zaključili da ZS itekako imaju publiku. Već 1967. godine pojavljuje se i izraz - Trekkie ili Treki, za zagriženog fana. Ljubitelji kasnijih serija se nazivaju Trekkers ili Trekeri.

Zvjezdane staze, animirana serija

Iako je igrana serija ukinuta, Zvjezdane staze se praktički nisu prestale prikazivati - 81 epizoda neprekidno se vrtila na TV postajama u SAD-u i inozemstvu. Broj obožavatelja rastao je nezaustaviljivo. Tada se prvi put pojavila i danas popularna praksa pisanja peticija televizijskim kućama kojima fanovi nastoje spriječiti ukidanje omiljenih TV-uradaka. Godine 1973. pojavila se animirana serija sa svim likovima iz igrane - s ograničenim budžetom i lošom animacijom nije. No, vjernost Roddenberryjevoj ideji nagrađena je i vjernošću fanova.

Zvjezdane staze: druga faza

Rastući pokret trekija natjerao je Paramount Pictures da ozbiljno razmisle o novoj seriji ZS baš kada su pomislili da Roddenberryju prodaju sva prava za par tisuća dolara. No, dok su se oni kolebali sve se promijenilo. Na SF-scenu stigli su Ratovi zvijezda. Umjesto serije, kao konkuretnske varijante space-opere Lucasovom projektu, počelo je snimanje filmova Zvjezdane staze. 1973. godine prvi NASA-in svemirski shuttle, zahvaljujući Trekijima, dobiva naziv - Enterprise.

Filmovi (6) 1979-1991

Prvi je film Zvjezdane staze, prikazan 1979. godine i iako nije postigao željeni komercijalni uspjeh, rezultat u kinima bio je dovoljno dobar za financijaše i snimanje još pet filmova koji će publiku željnu ekipe s Enterprisea zadovoljiti za neko vrijeme.

Zvjezdane staze: nova generacija

7 sezona 1987-1994

Roddenberry je posljednji put iskoristio svoju magiju i stvorio seriju Zvjezdane staze: nova generacija. Kapetan Jean-Luc Picard i njegova posada USS Enterprise-D, pete letjelice koja nosi to ime, postići će golemu gledanost i popularnost. Tako je umjesto planiranih šest, snimljeno sedam sezona. U svibnju 1988. godine svijet upoznaje Borga. Gene Roddenberry umire 24. listopada 1991. godine. Dio njegovog pepela šatl Columbio ponio je u svemir 1992. godine, te vratio na Zemlju.

Filmovi (4)

1994-2002

Samo šest mjeseci nakon početka emitiranja ZS: nova generacije u američka kina stiže prvi od četiri iz druge serije filmova Star Trek: Generations. Enterprise-D je uništen, pojavljuje se Enterprise-E, s dobro poznatom postavom glumaca i autora - Spock, kapetan Kirk, Jean-Luc Picard...No, zbog šarolikih kritika i svojevrsnog zamora materijala, Paramount odlučio mijenjati pristup i uvesti novitete. Četvrti film iz ovog serijala, ZS:Nemesis bio je prava komercijalna katastrofa.

Zvjezdane staze: svemirska postaja 9

7 sezona 1993-1999

Smještena na svemirskoj postaji koju su izgradili izvanzemaljci, a ne ljudi ova je serija imala mnogo mračnije ozračje od svih projekata iz obitelji Zvjezdanih staza koja se prihvatila i teških tema poput rata i genocida.

Zvjezdane staze: Voyager

7 sezona 1995-2001

Ovaj serijal trebao je biti nešto potpuno novo u ZS svemiru - mali istraživački brod izgubljen u nepoznatom dijelu svemira čija posada pokušava vratiti se kući usprkos Borgu i mnogim drugim neprijateljski raspoloženim izvanzemaljskim vrstama. Putovanje USS Voyagera znatno su otežavali oni iza kamere - uplitanje je rezultiralo popriličnom zbrkom u priči serije i sve lošijom gledanošću.

Zvjezdane staze: Enterprise

4 sezone 2001-2005

Šefovi su odlučili dati novi život posrnuloj franšizi, a rezultat je bila serija ZS: Enterprise koja se događa stoljeće prije originalne, prve serije - oko 2150. godine. Nema tu ni Federacije planeta, ni brzine warp 7, vučne zrake ni fotonskih torpeda. Scenaristi su imali dosta problema vremensko-prostornim kontinuumom, pa su se u ovoj seriji pojavljivale i neke izvanzemaljske civilizacije i U Paramountu su odlučili ukinuti seriju i otkazati već naručene sezone 2005. godine.

Filmovi (3) 2009-2016

Iako je era televizijskih Zvjezdanih staza nakratko bila završila, u Paramountu su vidjeli nadu u filmskoj franšizi. Izabrali su vrlo popularnu varijantu - s novom glumačkom ekipom oživjeli su stare, najpoznatije likove - Kirk, Spock i McCoy su se vratili. Pristup je bio nov - više nalik na Ratove zvijezda. Filmovi s velikim budžetom, mnogo akcije, opasnosti za zemlju... Formula se pokazala uspješnom jer su filmovi u kinima zaradili golem novac. A sudeći prema reakcijama publike na najnoviji film Zvjezdane staze: s one strane, dobro će zaraditi. Trekeri, trekiji i svi ostali mogu mirno spavati jer će filmova biti još.

Uz to, 2017. godine trebala bi krenuti nova serija Zvjezdanih staza - u SAD-u na CBS-u, dok će je ostatak svijeta moći gledati na Netflixu, a autori najavljuju - nove svjetove, nove posade, nove loše momke i nove junake.

Mobitel i tablet prvi put smo vidjeli u Zvjezdanim stazama

Na temu znanosti ZS pisane su knjige, seminarski radovi, doktorati... No, činjenica je da neke stvari koje se pojavljuju već u prvoj, originalnoj seriji danas već postoje u stvarnosti. Iako ni u 24. stoljeću problem ćelavosti nije riješen, tehnologija nam je donijela mnogo toga o čemu se moglo samo sanjati.

Replikator hrane

Ne možemo, doduše, naručiti klingonski gagh ili zemaljski earl gray čaj, no današnji 3D printeri već mogu printati i hranu.

Tablet

U Novoj generaciji Geordi Laforge koristi tablet za tehničke podatke, a koriste ih i drugi članovi Zvjezdane flote za gledanje filmova i slušanje glazbe. Baš kao i mi.

Komunikator

Kirk i ekipa imali su ručne komunikatore, Picard i njegov tim nosili su komunikatore u obliku značke na prsima. Sličan je uređaj napravila američka tvrtka Vocera, a najviše se koristi u bolnicama. A o mobitelima ne treba ni govoriti.

Hiposprej

Igle su davno zaboravljene u “Zvjezdanim stazama”. Još u originalnoj seriji dr. Bones je davao lijekove uz pomoć posebnog injektora. MIT radi na sličnoj napravi koja će pomoću struje zraka izbacivati različite doze lijekova bez boli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:53