IGRA MAČKE I MIŠA

POSLJEDNJA SEZONA SERIJE 'PAD' Kad policajka lovi ubojicu koji je i snažno privlači

 YouTube
Treća sezona "Pada" prikazuje se na BBC Two, krajem listopada emitira se na Netflixu

Kraj druge sezone britanske serije "Pad" (The Fall) sigurno će ući u anale televizijske drame: Paul Spector teško je ranjen, krvarenje mu rukama pokušava zaustaviti inspektorica Stella Gibson. Ta je scena vrhunac, ali i sukus 11 epizoda u dvije sezone - gledatelj je uvjeren da Stella spašava Spectora iz nekih mračnih, osobnih razloga, a ne zato što ga želi izručiti pravdi.

Spector, u izvedbi fantastičnog Jamieja Dornana (poznatiji po mlitavoj ulozi Christiana Graya u "50 nijansi sive"), serijski je ubojica koji je ubio četvero ljudi u Belfastu, a uhvaćen je kad je oteo petu žrtvu. No ono što je gledatelje doista plašilo nije toliko bio njegov seksualni sadizam koliko činjenica da mu je Stella karakterno slična. Na sličan je način emotivno hladna: ne ubija, ali ostavlja iza sebe žrtve, uglavnom mlađe muškarce koje "potroši" i odbaci. Oboje su (seksualni) predatori, visoko inteligentni, krajnje hladni prema onima koje iskorištavaju, začuđujuće emotivni u nekim odnosima (Spector prema kćeri, Stella prema zlostavljanim ženama). Scenaristički trik je u psihološkoj manipulaciji gledateljem; ubojica i policajka love jedno drugo zato što su si na (ne)svjesnoj razini privlačni.

U trećoj sezoni ta se igra mačke i miša razbija. Očekivano, jer inače ne bi ni bilo treće sezone, Spector je preživio. Zaplet počiva na tome što je Spector - izgubio sjećanje. Nakon što se probudio iz kome, tvrdi da se ne sjeća zadnjih šest godina života. U njegovoj stvarnosti kći mu ima dvije godine, sina nema, zločini se nisu dogodili. Preostale su još tri epizode, nemoguće je naslutiti glumi li Spector, kako Stella sumnja, ili je iz nesvjesnog doista izronio nevin čovjek.

Treća sezona bit će ujedno i posljednja sezona "Pada". Pametna odluka, jer priča je dobra koliko joj je dobar i kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01