FILMSKA KRITIKA

POWER RANGERS Sapuničasta teen-drama u kojoj američki pubertetlije zlu čarobnicu pobijede gotovo olako

Film “Power Rangers” temelji se na istoimenoj akcijskoj tinejdžerskoj TV seriji iz 90-ih godina, seriji koja je sama nastala po japanskom predlošku, a i danas se redovito viđa na našim kabelskim televizijama. Serija prati grupu adolescentskih superjunaka koji spašavaju svijet od zle vještice Repulse, a razlikujemo ih po bojama kostima.

Kino inačica “Power Rangersa” u režiji južnoafričkog redatelja Deana Israelitea tipični je primjer onoga što se u filmskom žargonu zove “reboot”. Riječ je o filmu s kojim serijal nanovo počinje, upoznajemo se s glumcima i likovima, a budući Power Rangersi prvi put zadobiju svoje rekvizite i moći. Film “Power Rangers” stoga sam funkcionira kao jedan veliki uvodni čin, a junaci postanu Power Rangersi tek u 95. minuti odužeg filma. I dramaturški i žanrovski, to je i najveći problem “Power Rangersa“.

Do te točke, naime, Israeliteov je film sapuničasta teen-drama s hrpom tipskih srednjoškolskih likova, opterećena pučko-psihološkom didaktičnošću. Tek nakon što nakon sat i po junaci završe mukotrpni put self-help samorazvoja, počne stvarna akcija.

Ona se na koncu doima zbrzano, a američki pubertetlije zlu čarobnicu pobijede gotovo olako. Kad se tomu doda neupečatljivi kast (iznimka je tek Naomi Scott kao “Pink Ranger”) te nezanimljiva vizualizacija - rezultat je blijedi, konfekcijski film.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:48