PRODUKTIVAN AUTOR

PREMINUO NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI REDATELJ ZA KOJEG NIKAD NISTE ČULI Autor kultnih niskobudžetnih klasika surađivao je i s legendarnim Edom Woodom

 Screenshot / YOUTUBE

Ted V. Mikels, američki producent i redatelj hrvatskog podrijetla, poznat po filmovima iznimno malih budžeta kao što su kultni 'The Astro-Zombies' i 'The Corpse Grinders', preminuo je u nedjelju u 88. godini života od komplikacija raka debelog crijeva, piše New York Times.

Mikelsovi roditelji George i Katherine došli su u SAD kao imigranti iz današnjih Hrvatske i Rumunjske, a redatelj je rođen kao Theodore Vincent Mikacevich 29. travnja 1929. godine u St. Paulu u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Mikels je bio pravi osobenjak s prepoznatljivim stiliziranim brkovima i rogom divlje svinje oko vrata koji je često sam producirao, pisao, režirao i montirao svoje filmove.

Poput drugih redatelja sličnog umjetničkog rukopisa poput Edwarda D. Wooda Jr.-a i Herschella Gordona Lewisa, Mikels je radio šokantne horoce, znanstveno fantastične trilere, akcijske filmove i erotikom nabijene naslove kao što je bio 'The Doll Squad', čiji se utjecaj može vidjeti u Tarantinovom 'Kill Billu'.

Njegove su filmove obilježavali ekstravagantne priče, neuvjerljivi specijalni efekti i glumice izraženih oblina kao što je Tura Satana koja je glumila u 'The Astro-Zombies' i 'The Doll Squadu'.

Svi filmovi koje je Mikels snimao, režirajući 25 i producirajući 31 tijekom svoje karijere, imali su ekstremno male budžete. 'Kao niskobudžetni filmovi spominjali su se filmovi od 7,000 američkih dolara. Da sam imao toliko novaca moji bi filmovi izgledali spektakularno', rekao je Mikels u intervjuu u knjizi 'The Sleaze Merchants: Adventures in Exploitation Filmmaking' koja je izašla 1995. godine.

Mikels je recimo za film 'The Corpse Grinders' o proizvođaču hrane za kućne ljubimce kojemu prodaja eksplodira kada počne hranu za mačke praviti od ljudskih dijelova tijela konstruirao zlokobni stroj za mljevenje mesa od iverice i starih oštrica kosilice za travu koji je ukupno koštao 38 dolara.

Glumci u njegovim filmovima većinom su bili nepoznati koji su radili za vrlo malo novaca, a ekipe filmova često su činili amateri koji prije toga trenutka nisu nikada radili na filmovima. 'Skripterica (osoba u filmskoj ekipi koja prati što se događa ispred kamere kako bi repeticije pojedinih kadrova bile identične kada to trebaju biti, op. a.) koja je radila na jednom od mojih filmova prije dolaska na snimanje nikada nije vidjela scenarij', rekao je Mikels u intervjuu u knjizi 'Incredibly Strange Films'.

Mikelsova se u svojoj karijeri 1965. susreo s Edom Woodom, kultnim redateljem niskobudžetnih filmova kada je radio kao majstor za rasvjetu na erotskom horor filmu 'Orgija mrtvaca'. Wood je naime bio scenarist toga filma, ali se Mikels i Wood osobno nikada nisu upoznali.

'Prvi puta kada sam čuo za Eda Wooda bilo je kada mi je netko početkom 90-ih (godina prošlog stoljeća) pokazao fotografiju i rekao, 'Evo te u ekipi s Edom Woodom, kako je bilo raditi s njim?'', rekao je Mikels za Crazed Fanboy. 'Rekao sam, 'Ne znam tko je na toj fotografiji Ed Wood, kako bih znao kako je bilo raditi s njim?''

Mikels je bio tema dokumentarnog filma 'Divlji svijet Teda V. Mikelsa' čiji je pripovjedač bio John Waters te je snimao filmove gotovo do samog kraja svog života. Svoj zadnji je film - 'Paranormal Extremes: Text Messages From the Dead' - režirao 2015. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:32