SPECIJALIST ZA HORORE

PREMINUO POZNATI AMERIČKI REDATELJ Njegovi su filmovi stekli kultni status, a zbog njih generacije nisu mogle spavati od straha

Teksaški maskar motornom pilom (1974), scena iz filma
 Screenshot: YouTube
 

U nedjelju rano ujutro u mrtvozornik okruga Los Angeles u američkoj saveznoj državi Kalifornija utvrdio je smrt poznatog redatelja Tobea Hoopera (74), piše Guardian.

Hooper je najpoznatiji kao redatelj kultnih horor filmova Teksaški masakr motornom pilom (1974.) i Poltergeist (1982.), za koji je scenarij napisao Steven Spielberg. Osim na velikom platnu, bio je vrlo plodan i kao autor mnogih tv serija, među kojima se ističe adaptacija romana Stephena Kinga "Salem's Lot".

Rođen je u Teksasu 1943. godine, a prije karijere redatelja radio je kao sveučilišni profesor i kamerman na snimanju dokumentarnih filmova.

Najveći uspjeh karijere bio mu je ranije spomenuti Teksaški masakr motornom pilom kojeg je snimio s vrlo ograničenim sredstvima u suradnji s grupom studenata i učitelja. Film je bazirao na života stvarnog serijskog ubojice Eda Geina, a govori o skupini prijatelja koja na putovanju naleti na grupu kanibala. Glavni negativac u filmu je Leatherface (Kožno lice), koji je postao jedan od najjezivijih monstruma u povijesti horrora uz Freddyja Krugera, Jasona, Michaela Myersa i ostalih.

Snimljen za samo 300.000 dolara, a njegovo je prikazivanje zabranjeno u mnogim zemljama zbog iznimno žestokog nasilja, što nije utjecalo na to da postane jedan od najprofitabilnijih neovisnih filmova sedamdesetih godina, piše Variety.

U svakom slučaju, taj se horor smatra jednim od onih koji su definirali žanr, a glavni negativac Leatherface usjekao se u pamćenje generacijama koje zbog njega nisu prospava pokoju noć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:56