JOSEPH BOLOGNA

PREMINUO POZNATI TELEVIZIJSKI GANGSTER I KOMIČAR Izgubio je bitku s rakom gušterače, a prije tri dana proslavio je 52. godišnjicu braka

Valerie Harper, Michelle Jonson, Demi Moore, Joseph Bologna i Michael Caine na snimanju filma 'Blame it on Rio' (1984.)
 Profimedia, Mary Evans Picture Librar
 

Glumac, scenarist i redatelj Joseph Bologna preminuo je nakon trogodišnje bitke s rakom gušterače u 83. godini. Umro je u nedjelju ujutro u Duarteu u Kaliforniji, a još prošli mjesec je bio na svečanoj 35. obljetnici filma ‘My Favorite Year’, kojim se i proslavio.

Sa suprugom i poslovnom partnericom Renée Taylor samo dva dana prije smrti proslavio je 52. godišnjicu braka, a Taylor je rekla da je Bologna imao ‘prekrasan život i lijepu smrt’, piše NY Times.

Bologna i Taylor zajedno su napisali i glumili u predstavi ‘Lovers and Others Strangers’ 1968. na Broadwayu, a par je osvojio nominaciju za Oscara za scenarij istoimenog filma dvije godine kasnije. Osvojili su i nagradu Writers Guild Award Američkih filmskih scenarista za film iz 1971. ‘Made For Each Other’ u kojem su također zajedno glumili.

Sve u svemu, zajedno su napisali oko 22 drame i surađivali su na nebrojenim filmskim i televizijskim projektima. Upoznao ih je zajednički menadžer, a vjenčćali su se na pozornici The Merv Griffin Showa. Taylor je rekla da su tijekom zajedničkih pet desetljeća pet puta obnavljali zavjete.

Rođen u Brooklynu, Bologna je odrastao u radničkoj talijansko-američkoj obitelji te je služio u marincima. Nakon toga je ušao u svijet reklama te je režirao velik broj reklamnih spotova prije nego što je sa suprugom počeo pisati za kazalište.

06 February 2012 - Beverly Hills, California - Joseph Bologna, Renee Taylor. AARP Magazine's 11th Annual Movies For Grownups Awards Gala held at the Beverly Wilshire Four Seasons Hote., Image: 116835749, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ADMedia
Profimedia, ADMedia
Joseph Bologna i Renee Taylor

Njegove ostale zapažene uloge uključuju filmove ‘Woman of the Year’ iz 1976., ‘Blame It on Rio’ i ‘The Woman in Red’ iz 1984., ‘Transylvania 6-5000’ iz 1985., ‘It Had to Be You’ iz 1989. i mnoge druge. Pojavio se i u brojnim serijama poput ‘Sins’ (1986.), ‘One Cooks, the Other Doesn’t’ (1983.), ‘Bračne vode’ (1991.), ‘CSI: Crime Scene Investigation’, ‘According to Jim’ i ‘Everwood’.

THE WOMAN IN RED, Joe Bologna, 1984, (c) Orion/courtesy Everett Collection, Image: 98196525, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; ©Orion Pictures Corp/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett
Profimedia, Everett
Joseph Bologna u filmu 'Žena u crvenom' 1984.

Joseph Bologna utjelovio je lik gangstera, opakog frajera s odličnim smislom za humor. Sam je sebe više smatrao scenaristom nego glumcem, a najviše je volio komediju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:31