PIŠE JURICA PAVIČIĆ

PRVA OCJENA 'SNOWDENA': Stoneov film o slavnom zviždaču je konfuzan, raspršen i trom

Slavni redatelj prati Snowdenov život od trenutka kad kao mladi konzervativni patriot pokušava postati marinac, do časa kad u hongkonškoj sobi staje pred kamere Laure Poitras

Edward Snowden prvi se put pred kamerama pojavio 2013., kad je u hongkonškoj hotelskoj sobi dao intervju američkoj dokumentaristici Lauri Poitras. Taj će intervju postati okosnica dokumentarca “Citizen Four”.

Tom prilikom, prvi se put pred kamerom razotkrila Snowdenova osobna drama. Pred okom kamere pojavio se čovjek koji je izdao Ameriku, ali ne zato što je bio ljevičarski partibrejker, nego zašto je je kao patriotski puritanac držao da je Amerika izdala sebe.

Upravo tom dramom pokušava se u svom igranom filmu baviti i Oliver Stone. Slavni redatelj prati Snowdenov život od trenutka kad kao mladi konzervativni patriot pokušava postati marinac, do časa kad u hongkonškoj sobi staje pred kamere Laure Poitras.

Ta drama u “Snowdenu”, međutim, nije ni izdaleka upečatljiva kao što je bila u “Citizen Four”. Dok nas sam Snowden u dokumentarcu vodi kroz vlastitu dilemu koncizno i inteligentno, Stoneov je film konfuzan, raspršen i trom. Autor puno filmskog vremena troši na nebitne ljubavne peripetije, idejna mijena slavnog zviždača ostaje nam do kraja nejasna, a političku poantu film baca u nos tvrdo i agresivno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:04