DEBBIE REYNOLDS

SLABO POZNAT, BURAN ŽIVOT HOLIVUDSKE DIVE Proslavilo ju je iskakanje iz torte, jedan muž ju je ostavio zbog Elizabeth Taylor, a drugi sve prokockao

 REUTERS

Jedna od legendi starog Hollywooda, Debbie Reynolds, preminula je u 85. godini samo dan nakon što joj je umrla kćer, također proslavljena glumica Carrie Fisher. Vijest o smrti potvrdio je njezin sin, Todd Fisher, koji je rekao: ‘Posljednja stvar koju je jutros rekla bila je da je silno žalosna zbog gubitka Carrie i da bi voljela opet biti s njom. Petnaest minuta nakon toga doživjela je moždani udar.’

Od slavne glumice su se posljednjih sati na društvenim mrežama oprostili brojni kolege - Eric McCormack koji je glumio Willa u seriji ‘Will i Grace’, Debra Messing (Grace), holivudski veteran Carl Reiner s kojim je glumila krajem pedesetih, Oprah Winfrey, Bette Midler, Mia Farrow i mnogi drugi, a svi su se složili u jednom - bila je talentirana glumica, iznimna i velikodušna žena, ‘mama’ svima s kojima se zbližila.

Premda su mlađe generacije za Debbie Reynolds najčešće čule, ako su čule, zahvaljujući seriji ‘Will i Grace’ gdje je glumila Graceinu mamu, bila je zvijezda starog Hollywooda, glumica, pjevačica i plesačica, diva koja se svrstava uz imena poput Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Ginger Rogers, Bette Davis, Sophia Loren…

Riskantna odluka koja joj je promijenila život

Kad je Reynolds u oskudnoj rozoj haljinici iskočila iz torte na zabavi u filmu ‘Singin’ in the Rain’ (1952), tog je trenutka postala zvijezda. Premda joj je to bilo šesto pojavljivanje na filmu, ovo joj je bila prva uloga. Tada već slavni glumac Gene Kelly i redatelj Stanley Donen odlučili su riskirati i angažirati neiskusnu 19-godišnju glumicu i - rizik im se isplatio.

‘Bilo je trenutaka kad je Debbie više zanimalo sviranje roga ili odlazak na sastanak izviđačica. Dugo nije shvaćala da je odjednom postala zvijezda’, komentirao je Kelly kasnije, a i sama Reynolds je priznala: ‘Bila sam jako zbunjena. Sve mi se činilo tako glupo… Morala sam biti u studiju u šest ujutro, šest dana u tjednu, a snimali smo do ponoći. Ništa nisam znala o šoubiznisu. Puno sam naučila od Genea. On je perfekcionist i vrlo discipliniran, od svih redatelja s kojima sam radila najviše je tražio. Svako malo bi se proderao na mene ili me rasplakao. Međutim, trebalo je i njemu puno strpljenja raditi s nekim tko nikad nije plesao. Nevjerojatno je da sam uspjela pohvatati njega i Donalda O’Connora. Ova mala iz Burbanka ima duha!’

Make up artist William J Tuttle applying lipstick on actress Debbie Reynolds, circa 1965. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone/Hulton Archive / Getty Images
Slavni vizažist William J Tuttle i Debbie oko 1965.

Portrait of actress Debbie Reynolds wearing a shorts-suit and standing next to a swimming pool, circa 1955. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone/Hulton Archive / Getty Images
Debbie 1955.

Rodila se kao Mary Frances Reynolds u El Pasu, Texasu, 1. travnja 1932. Otac joj je bio mehaničar na željeznici i stolar, no izgubio je posao tijekom Velike depresije. Zbog toga se obitelj preselila u Burbank, Kaliforniju. Reynolds je sa 16 godina pobijedila na izboru za Miss Burbanka i osvojila ugovor s Warner Brosom, a upravo će joj Jack Warner dati ime Debbie. Igrala je male uloge u komediji s Bette Davis, ‘June Bride’ (1948), i u filmu ‘The Daughter of Rosie O’Grady’ s June Haver, a nakon toga je prešla u MGM.

Producenti su je unatoč kratkim pojavljivanjima na velikom platnu zamijetili, no ‘Singin’ in the Rain’ bila je njezina ulaznica među zvijezde. Glumica je nastavila dobivati uloge u mjuziklima, a već je iduće godine, 1953., glumila u ‘I Love Melvin’, opet s Donaldom O’Connorom, i to se smatra jednim od njezinih boljih ostvarenja.

Karijerom protiv nesretnih ljubavi

Snimala je barem jedan film godišnje, a 1955. se kao 23-godišnjakinja udala za tada 27 godina starog glumca i pjevača Eddieja Fishera. Postali su miljenici filmskih časopisa i u lisotopadu 1956. dobili su kćer - Carrie Fisher.

4th June 1957:  American singing star Eddie Fisher and his wife, film star Debbie Reynolds at a press reception. Eddie Fisher is to appear at the London Palladium in mid-June.  (Photo by John Franks/Keystone/Getty Images)
John Franks/Keystone / Getty Images
Debbie Reynolds i Eddie Fisher 1957.

Jedan od većih uspjeha, barem što se tiče kino blagajni, postigla je filmom ‘Tammy and the Bachelor’ iz 1957. gdje je utjelovila arhetip naivne djevojke koja vjeruje sofisticiranom svijetu, i na kraju pobjeđuje.

Iste te godine Debbie i Eddie bili su kumovi na vjenčanju Elizabeth Taylor i Mikea Todda, no Todd je godinu dana kasnije poginuo u avionskoj nesreći. Legendarna Liz Taylor potražila je utjehu u Eddiejevom zagrljaju čime su izazvali golemi holivudski skandal. Taylor je od ucviljene udovice postala fatalna zavodnica, a Reynolds je dobila simpatije kao žrtva. Međutim, javnost nije bila svjesna da je brak između Fishera i Reynolds već neko vrijeme bio na klimavim nogama, samo su uspješno glumili zaljubljeni par, ponajviše zato što je Debbie bila drugi put trudna, sa sinom Toddom. Ipak su se razveli u svibnju 1959. i Eddie se iste godine oženio za Taylor.

5th June 1957:  British-born actress Elizabeth Taylor and her husband, film producer Mike Todd (1909 - 1958), attend Derby Day at Epsom with singer Eddie Fisher and his wife Debbie Reynolds. Fisher later left Reynolds to marry Taylor.  (Photo by Douglas Miller/Keystone/Getty Images)
Getty Images
Prijatelji u izlasku 1957. - Elizabeth Taylor s mužem Mikeom Toddom i Debbie Reynolds s mužem Eddiejem Fisherom

Unatoč tome što je bila razvedena majka dvoje male djece, Debbie nikad nije bila aktivnija. Te 1959. našla se među top deset najuspješnijih holivudskih glumica po zaradi i snimila je čak tri filma. Sljedeće je godine i ona pronašla novu ljubav - udala se za milijunaša Harryja Karla i nastavila s karijerom. 1964. godine nominirana je za Oscara za ulogu u filmu ‘In The Unsinkable Molly Brown’.

Actress Debbie Reynolds and her husband Harry Karl pictured aboard the Queen Elizabeth liner as they arrive at Southampton, October 13th 1964. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)
Keystone/Hulton Archive / Getty Images
Debbie Reynolds i Harry Karl 1964.

Od kina do televizije

Krajem šezdesetih godina glumačka joj je karijera zapela pa je počela nastupati kao plesačica cabareta u Las Vegasu, a od početka sedamdesetih se prebacila na televiziju. U to joj se vrijeme poljuljao i drugi brak, uglavnom zbog Harryjevih nevjera, ali i činjenice da je uspio prokockati i svoju i njezinu ušteđevinu. Odmah nakon razvoda 1973. počela je glumiti na Broadwayu i debitirala je u remakeu mjuzikla ‘Irene’ što joj odmah donijelo nominaciju za kazališnog Oscara, nagradu Tony.

Na veliko se platno vratila devedesetih i 1996. je dobila prvu glavnu ulogu nakon čak 27 godina u filmu ‘Mother’.

FILE PHOTO: Actress Debbie Reynolds (C) and son, filmmaker Todd Fisher, and daughter, screenwriter Carrie Fisher, arrive at a luncheon hosted by the American Film Institute September 17, 1998. REUTERS/File Photo     TPX IMAGES OF THE DAY
File Photo / REUTERS
Debbie Reynolds sa sinom i kćerkom, Toddom i Carrie Fisher, 1998.

Reynolds će ostati zapamćena i kao majka princeze Leije, odnosno Carrie Fisher.

Osim glumačkih, plesačkih i pjevačkih angažmana Debbie je imala i razne druge interese. 1991. kupila je hotel i casino u Las Vegasu gdje je izložila dio svoje bogate vintage kolekcije starih holivudskih rekvizita, kostima i dijelova scena.

Međutim, nakon što joj se raspao i treći brak s trgovcem nekretnina Richardom Hamlettom, 1997. godine proglasila je bankrot. Unatoč tome do kraja života se intenzivno bavila humanitarnim radom te je redovno prikupljala sredstva za organizacije koje pomažu mentalno oboljelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:02