KRATKE SLIKE

SMRT NA SUNCU MEDITERANA Alternativni filmovi na temu posljednjih dana u životu Splićana

Prizor iz filma 'Fokus' Ivana Martinca

Program Kratke slike zagrebačkog SC-a u četvrtak 23. ožujka u 19,30 donosi dva antologijska i jedan suvremeni film "jednostavne mediteranske smrti na suncu".

Tim je riječima splitski mistik i mag alternativnog filma Ivan Martinac opisao svoj prvi profesionalni film Fokus, nastao 1967. u produkciji Filmskog autorskog studija. Iste godine u Splitu nastaje i amaterski dokumentarni zapis Pogled u sumrak Aleksandra Stasenka u kojem bilježi posljednje dane svog bolesnog oca, ukrajinskog emigranta.

Po mnogima riječ je o najuspjelijim ostvarenjima dvojice kultnih splitskih autora koji su život u svakom smislu podredili filmu te se ovim programom obilježava pola stoljeća od njihova nastanka. Temi mediteranske smrti nadahnuto se vraća i mladi Splićanin Marko Jukić svojim melankoličnim istraživanjem banalnosti i prolaznosti u nagrađivanom igranom filmu Med i mliko, u kojem se sa smrću susreće njegova baka.

O visokim i niskim strastima magičnog Mediterana, o neiscrpnom nasljeđu bardova splitskog amaterizma, o pripovijedanju slikom i alternativnim formama narativnog filmskog izlaganja razgovarat će u MM centru Marko Jukić i selektorica programa Višnja Vukašinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:23