VJEČNI PROBLEM S HUMOROM

SMRT STALJINA PRED EMBARGOM Rusija razmatra zabranu prikazivanja novog britanskog filma - da ne isprovocira komuniste

 YouTube
 

Ruske vlasti razmatraju zabranu prikazivanja novog satiričnog filma 'Smrt Staljina', kojeg je režirao Armando Iannucci (Veep, The Thick Of It) u britansko-francuskoj produkciji. Naime, strahuje se da bi film mogao isprovocirati nasilne prosvjede ruskih komunista.

Druga najveća stranka ruskog parlamenta je Komunistička partija, koja je film već nazvala "odvratnim".

Ukoliko dužnosnici odluče da 'Smrt Staljina' ima potencijala potaknuti mržnju, ministarstvo kulture može odbiti dozvolu za prikazivanje filma u Rusiji. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov kazao je kako vjeruje da će ministarstvo kulture pokazati odgovornost prilikom odlučivanja o dozvoli distribucije tog filma.

Vzglyad, list naklonjen Kremlju, proglasio je film "zločestom parodijom stranaca koji ne znaju ništa o našoj povijesti... " i pritom dodao: "Treba li biti prikazan u Rusiji? Naravno da ne."

Film bi se sljedećeg mjeseca trebao pojaviti u europskim i američkim kinima, sa Steveom Buscemijem u ulozi Staljinovog nasljednika Nikite Hruščova i Michaelom Palinom kao Molotovim.

Staljinova popularnost je u Rusiji u porastu posljednjih godina, što dokazuje i nedavno istraživanje moskovskog Centra Levada, po kojem ga Rusi smatraju "najiznimnijom osobom" u povijesti. (Predsjednik Vladimir Putin dijeli drugo mjesto sa slavnim pjesnikom iz 19. stoljeća Aleksandrom Puškinom).

I druga strana političkog spektra ima sličan stav prema svojim ikonama, pa je tako prikazivanje filma 'Matilda' o posljednjem ruskom caru izazvalo pravoslavne ekstremiste na palež diljem Rusije , jer su film doživjeli "blasfemičnim" zbog erotskih scena s Nikolom II. Posljednjeg ruskog cara zajedno sa njegovom obitelji pobili su komunistički revolucionari 1918, da bi ga ruska pravoslvna crkva kanonizirala nakon pada Sovjetskog saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49