'ODRED OTPISANIH'

SUPERNEGATIVCI SPAŠAVAJU HOLLYWOOD Spas u zadnji čas: koliko će nula upisati otpisani?

Ljetna kino-sezona nije ispunila očekivanja kompanija. Same su krive: biraju filmaše bez iskustva u ovakvim superprodukcijama jer im mogu diktirati uvjete

Nikad čudnije holivudske sezone. Dosad najuspješniji film prikazan je još početkom svibnja, uistinu odličan blockbuster “Kapetan Amerika: Građanski rat” (milijardu i 150 milijuna dolara bruto), a jedino se sa zaradom preko milijardu dolara vinuo također vrlo hvaljeni Disneyjev crtić “Zoopolis” iz ožujka. “Knjiga o džungli” počela se prikazivati u travnju i također se jako približila milijardi – i to je sve. Razdoblje kad tvornica snova isporučuje svoje najjače adute, od kraja svibnja pa do kraja srpnja, s iznimkom Pixarovog crtića “Potraga za Dory”, koji također možda prijeđe milijardu, isporučilo je samo komercijalna razočaranja, od “Legende o Tarzanu” i “Istjerivača duhova” do “Ledenog doba: Velikog udara” i novog “Dana nezavisnosti”. Sve se činilo crnim i prije dvije godine u ovo doba, no onda su početkom kolovoza stigli “Čuvari galaksije” i podjarili optimizam.

Presuda kritičara

“Odred otpisanih” trebao je biti ovogodišnji megahit toga ranga. Kako su iz tjedna u tjedan zaredali mlaki rezultati, raslo je uvjerenje da će blockbuster Davida Ayera, inače pouzdanog scenarista (“Dan obuke” nominiran mu je za Oscara) i redatelja (ratni film “Fury” s Brad Pittom, vrlo dobar krimić “Posljednja patrola” s Jakeom Gyllenhaalom) biti spas u zadnji čas, koncept o okupljanju supernegativaca u stilu “Dvanaestorice žigosanih” činio se neodoljivim, Internet su preplavili “klipovi” o luckastoj romansi Jokera i Harley Quinn, a ni druge se najave nisu činile lošima.

Jedino je bilo sumnjivo zašto Warner Bros. i D.C. Comics – koji se u proljeće nisu proslavili skupim blockbusterom “Batman v Superman: Zora pravednika” – ne pokazuju takav adut kritičarima i tako dobiju bes­platan publicitet.

Kad su to napokon napravili uoči starta u kinima prošloga tjedna, vidjelo se i zašto: film je na www.metacritic.com dobio mršavu dvojku, korisnici najpopularnijeg filmskog portala www.imdb.com, njih 60-ak tisuća, dali su mu plus tri, pa je komično djelovala peticija pet tisuća zagriženih poklonika koji su zahtijevali da www.rottentomatoes.com prestane s radom, jer je u svom pregledu objavio da je samo 26 posto kritičara pohvalilo njihovo omiljeno ostvarenje.

Srećom, temperatura u američkim kinima dosegla je usijanje, film bi u prvom vikendu prikazivanja mogao zgrnuti 150 milijuna dolara bruto, bit će to rekord kolovoza, a puno lošije neće biti ni u drugim zemljama svijeta.

Neujednačeni tim

S cijenom od 175 milijuna dolara, film bi se lako mogao isplatiti, no tu su i golemi marketinški troškovi, a zlatno je pravilo da tako skup proizvod oko kojeg su podijeljena mišljenja narednih tjedana strmoglavo pada na top-listama. Evo primjera “Batmana protiv Supermana”: prvi vikend je bio sjajan, no već drugi tjedan zarada je pala 70 posto. Dogurao je film do 872 milijuna dolara bruto, međutim, priželjkivalo se dvostruko više, a cijena mu je bila 250 milijuna (opet bez marketinških troškova), što baš i nije jako povoljan omjer (polovica bruto prihoda uglavnom odlazi prikazivačima). Ukoliko “Odred otpisanih” ostvari tu brojku, WB i DC će odmah prionuti pripremi nastavka, no taj će morati biti puno suvisliji ukoliko se želi stabilizirati franšiza.

Među onima sam koji smatraju da film ne zaslužuje dvojku, moja bi ocjena bila negdje između trojke i četvorke, ima tu fascinantnih vizualnih parada, no možete shvatiti razočaranje gledatelja kad shvate da je Joker samo sporedan lik (glumac Jared Leto bio je itekako iznenađen kad je ustanovio koliko su mu scena pobacali van) i da su “otpisani” krajnje neujednačen tim. Među njima najefekt­nija je zločesta i psihički nestabilna Harley Quinn zahvaljujući izvrsnoj glumačkoj izvedbi Margot Robbie, nisu loši ni Jai Courteney kao Kapetan Boomerang i Jay Hernandez u ulozi El Diabla, lik koji igra Adewale Akinnuoye-Agbaje (Killer Croc) prekriven je krljuštima i maskiran poput Stvari iz “Fantastične četvorke” pa izmiče prosudbama, dok se Deadshot Willa Smitha zbilja ne doima kao negativac.

Will Smith se ne doima kao negativac, a Margot Robbie izvrsna je kao zločesta i psihički nestabilna Harley Quinn

Mladoj Cari Delevingne natovarili su pretežak teret dvostrukom ulogom od kojih je jedna opaka čarobnica, a pouzdanoj Violi Davis i Joelu Kinnamanu nema što prigovoriti kao voditeljima sumanutog odreda.

Dvije verzije

Zaplet je proizvoljan kao i u većini takvih filmova, pojavljuje se Zlo niotkuda i izaziva kaos na Zemlji, pa dok vas kod Thora i njegove družine iz “Otpisanih” ne muče dvojbe kako će sve završiti, ovdje bar niste sigurni hoće li supernegativci ipak izigrati one koje su ih unajmili za samoubilački zadatak.

Sve je to moglo biti neusporedivo zanimljivije i uzbudljivije, no kako sad već cure dobro skrivane tajne o nedaćama produkcije, Ayer je morao zgotoviti scenarij u samo šest tjedana a snimanje i postprodukcija nalikovali su utrci s vremenom. Tako nešto ne bi si dopustio redatelj iznimnog statusa, no u Hollywoodu su danas na cijeni filmaši bez prevelikog iskustva u ovakvoj vrsti superprodukcija, jer im kompanije mogu diktirati uvjete. Osim toga, navodno su postojale dvije verzije filma, jedna mračnija i druga s više humora, a ova završna svojevrstan je hibrid njih dviju. Očito, sve je moglo završiti i puno gore, ali da se poslu pristupilo kako spada – i puno bolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:25