ODLAZAK

TEPALI SU MU DA JE HODAJUĆI GOOGLE Mirko Miočić svoju je posljednju izjavu za medije dao Jutarnjem listu, bio je raspoložen, pun vedrine i optimizma

Tepali su mu da je hodajući Google, a u 30 godina natjecao se u svim našim televizijskim kvizovima

- Gledam svoju ekipu svakog dana i stvarno su izvrsni! Tarik je fenomenalan i kao profesionalac i kao čovjek, lovci su genijalni, baš kao i mnogi natjecatelji. Gledajući kviz samog sebe testiram da vidim jesam li još u formi. I, da, jesam! - rekao je prije točno tjedan dana Mirko Miočić, koji se nadao da će se najesen ponovno priključiti ekipi HRT-ove “Potjere”, kviza iz kojeg je zbog zdravstvenih problema s dijabetesom morao izaći prošlog proljeća.

- Jako se želim vratiti u “Potjeru”. Naravno, sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje - napomenuo je u svojoj posljednjoj izjavi za medije prošlog utorka za Jutarnji list Mirko Miočić. Bio je dobro raspoložen, pun vedrine i optimizma. Drago mu je bilo što smo ga zvali u povodu proslave petstote emisije kviza kojem je on bio jedan od zaštitnih znakova. Baš ni po čemu se nije dalo naslutiti da će samo tri dana kasnije završiti u zadarskoj bolnici u kojoj je već boravio prošlog proljeća, a gdje je tada višestruko operiran zbog komplikacija vezanih uz dijabetes. Ovog puta smješten je na odjel gastroenterologije, a liječnici su vrlo brzo ustanovili da mu je teška bolest napala jetru.

Tri Kviskoteke

- Mirko je otišao nenadano, a meni se čini kao da i nije otišao, kao da je cijelo ovo vrijeme, otkako je napustio “Potjeru”, s nama. Rastao sam uz njega, on je u našoj zemlji bio i ostao sinonim za kviz i bio sam ponosan kada je pristao postati lovac u “Potjeri”. Bio je ljubitelj kviza, ali prije svega pravi gospodin, dobar i pošten čovjek - govori Mario Sedmak, urednik na HRT-u, koji priznaje da ne može povjerovati da je njegov prijatelj i suradnik zauvijek otišao u 61. godini.

“Hodajući Google”, kako su nazivali Mirka Miočića, rođen je 23. srpnja 1956. u Rtini u Zadarskoj županiji, a za kvizove se zainteresirao još kao srednjoškolac. Prvi se put pojavio u kvizu “Tri, dva, jedan, ali vrijedan” 1972. godine, kao 17-godišnjak, u drugom razredu gimnazije, i odmah osvojio drugo mjesto. Osam godina kasnije prijavio se na “Kviskoteku”, bez problema prošao mnogobrojne testove, pobijedio u tri emisije, a 1983. godine bio je pobjednik cjelogodišnje serije “Kviskoteke”. U tom se kvizu ponovno okušao još jednom, 1986. godine, kada je Lazo Goluža u kviz pozvao 64 najbolja natjecatelja u posljednjih pet godina te emisije.

Rekord po rekord

Nastavio je nizati niz sjajnih plasmana: u kvizu “Tri, dva, jedan, kreni!” pobijedio je u tri emisije, pobijedio je i u kvizu “Diplomac”, u “Izazovu” je 2000. godine pobijedio u osam emisija i osvojio 104.000 kuna...

Vitez uzaludnog znanja, kako ga je prozvao Lazo Goluža, svojedobno je rekao kako nema kviza u Hrvatskoj u kojem on nije sudjelovao. Zbog bivšeg studenta prava svojedobno su se morala mijenjati pravila kviza “Tko želi biti milijunaš?”. Naime, najpozivaniji “jocker zovi” samo u jednoj sezoni tog kviza bio je pozivan četrdeset i osam puta, od čega je četrdeset i pet puta znao točan odgovor. Kako bi to izbjegli, u kvizu su modificirali pravila pa je istog čovjeka bilo moguće zvati samo triput u sezoni prikazivanja. Naravno, i sam Miočić na kraju je, 2011. godine, u tom kvizu sjeo preko puta Tarika Filipovića, a uspio je osvojiti “samo” 32.000 kuna.

Unatoč činjenici da je na raspolaganju imao još jednog jockera, odlučio je pogađati odgovor na pitanje “Od koga su Splićani osvojili Brač u 13. stoljeću?”.

- Na moj netočan odgovor rado me podsjeća Udruga omiških gusara koja mi povremeno šalje razglednice - ispričao je Miočić koji je u tridesetak godina natjecanja zaradio oko pola milijuna kuna. No, uvijek je isticao da se nikad nije natjecao samo zbog novca, nego želje za novom pobjedom i pokazivanjem znanja.

U “Potjeri”, svojem posljednjem kvizu, angažiran je 2013. godine, a mnogi su natjecatelji govorili kako im je čast izgubiti od njega.

Prijatelji tuguju

- Kada sam čuo da je Mirko Miočić preminuo, osjetio sam ogromnu prazninu. Strašno će mi faliti. Nekako sam se nadao da ćemo ponovno skupa raditi, vjerovao sam u to, ali, nažalost, život je ispisao drugačije - tužno je rekao njegov prijatelj Tarik Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:47