DODJELA ZLATNIH GLOBUSA

TKO SMO MI I ŠTO JE HOLLYWOOD DANAS? HRPA STRANACA I AUTSAJDERA Politiziran spektakl, no oni koji odlučuju o nagradi napokon su pokazali dobar ukus

 REUTERS

Ovogodišnja dodjela nagrada Zlatni globus bila je izrazito politiziran spektakl. Već u uvodu voditelj Jimmy Fallon zafrkavao se da ćemo uskoro doznati postoji li suvremeni pandan zločestom kralju Joffreyju iz “Igre prijestolja”, naime, 20. siječnja je inauguracija novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Hugh Laurie, koji u “Noćnom menadžeru” igra nemoralnog tajkuna, trgovca oružjem, svoju je nagradu posvetio “svim psihopatskim milijarderima, ma gdje god oni bili”. Zloslutno je najavio kraj Zlatnih globusa jer ih dodjeljuje udruga koja u naslovu ima riječi kao što su “Hollywood”, “Strani” i “Press”, a kao što je poz­nato, Trump se na njih u bezbroj navrata obrušio. Po Laurieu je i riječ “udruga” sumnjiva mnogim Republikancima.

Apsolutna zvijezda večeri bila je Meryl Streep, kojoj je nagradu Cecil B. De Mille za životno djelo uručila kolegica Viola Davis (dobila je Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu “Ograde”). Glumačka diva dosad je nagrađena s osam Zlatnih globusa, dobila je 29 nominacija (jednu od njih ove godine, za glazbenu komediju “Neslavno slavna Florence”), pa je njezin govor imao posebnu težinu. Istakla je kako je zgranuta načinom na koji se Trump svojedobno otresao na hendikepiranog novinara New York Timesa Sergea F. Kovaleskog - po njoj, bilo je to čisto nasilništvo i upozorila da nepoštovanje izaziva nepoštovanje, a nasilje rezultira nasiljem.

Crne slutnje

Pozvala se na riječi Hugha Lauriea i dodala: “Hollywood vrvi autsajderima i strancima, izbacite li nas sve, nećete imati ništa drugo gledati nego američki nogomet i mješovite borilačke vještine. Uostalom, tko smo mi i što je Hollywood danas – hrpa ljudi koji su došli iz drugih sredina”. Navela je da je odrasla u New Jerseyju, a iz Los Angelesa nisu ni Sarah Paulson, Sarah Jessica Parker, Amy Adams, Natalie Portman, Ruth Negga, Viola Davis, Dev Patel i Ryan Reynolds. Završila je rečenicom nedavno preminule Carrie Fisher: “Uzmite svoje slomljeno srce i pretvorite ga u umjetnost.”

Jučer ujutro Trump je kratko reagirao na njezin govor, nazvao ju je “ljubiteljicom Hillary” i otresao se na “te liberalne ljude s filma”.

Za razliku od prethodnih godina, nijedna važnija europska televizija nije prenosila dodjelu Zlatnih globusa, no na web portalu Holivudske udruge stranih novinara ima dosta isječaka iz tog spektak­la, a i na YouTubeu. Nadajmo se da to nije početak zloguke prognoze Hugha Lauriea.

Nije nikakvo čudo što je “La La Land” osvojio rekordnih sedam Zlatnih globusa u nedjelju uvečer. Holivudska udruga stranih novinara već se desetljećima drži zastarjele podjele na drame i komedije/mjuzikle (stare navike teško odumiru, reklo bi se): ako je u potonjoj neki film apsolutni favorit, s jakom glumačkom podjelom i dobrom glazbom, već u startu ima pet nagrada - za najbolji film, najbolju mušku i žensku ulogu, za najbolji “soundtrack” i najbolju pjesmu.

Nešto je teže izboriti nagrade za najbolju režiju i scenarij, jer se tu natječu filmaši iz obje kategorije, ali Damienu Chazelleu je to uspjelo, i to zasluženo. U tom pogledu “La La Land”, bar kada su u pitanju Oscari, ima prednost pred svojim glavnim konkurentom, afroameričkom epskom kronikom “Mjesečina”, koja je dobila samo Zlatni globus za najbolju dramu (i ovacije prisutnih u Beverly Hilton hotelu na Beverly Hillsu).

Naravno, to je samo dobar signal, ne i definitivna prognoza, jer Holivudska udruga ima samo 90 članova, a Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti njih 5783, pa se njihovi sudovi znaju itekako razlikovati. No zasad je po mnogima “La La Land” glavni favorit za Oscara.

Dobar ukus

Kritičar Varietyja Owen Gleiberman ne griješi kada tvrdi da su oni koji odlučuju o Zlatnim globusima napokon pokazali dobar ukus. Vidjelo se to po mnogo čemu. Aaron Taylor-Johnson nagrađen je za sjajnu sporednu ulogu u “Noćnim životinjama““ (inače se tipovalo na Deva Patela iz filma “Lav”), o Zlatnom globusu za najbolju glavnu mušku ulogu u drami nije bilo dvojbi, Casey Affleck (“Manchester pokraj mora”) ionako bi trebao dobiti i Oscara, no stanovito je iznenađenje pob­jeda Isabelle Huppert (“Ona”) u kategoriji najbolje dramske glumice, a i ta je krajnje zaslužena. Odlično je i to što je kontroverzna drama Paula Verhoevena proglašena najboljim stranim filmom: to je poprilična pljuska glasačima Američke akademije, koji je nisu uvrstili ni na proširenu listu.

Dobar ukus prevladao je i u podjeli televizijskih nagrada. Najboljom dramskom serijom proglašena je “Kruna” o mladim danima Elizabete II., uistinu vrhunski televizijski proizvod, i potukla “Igru prijestolja” i “Westworld”. Najbolja humoristička serija je hvaljena “Atlanta” o pustolovinama mladih Afroamerikanaca u istoimenom gradu, najozbiljniji konkurenti bili su joj “Potpredsjednica” i “Transparentno”. U kategoriji drame Billy Bob Thornton nagrađen je za glavnu ulogu u “Golijatu”, a Claire Foy za “Krunu”, dok su u komediji najbolji glumci Donald Glover (“Atlanta”) i Tracee Ellis Ross (“Pomalo crno”).

Najbolja serija ograničenog trajanja je dobitnik nagrade Emmy “Američka kriminalistička priča: Narod protiv O.J. Simpsona”, ali njen najveći konkurent “Noćni menadžer” dobio je nagrade za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu (Tom Hiddleston i Hugh Laurie) te sporednu žensku ulogu (Olivia Colman). Nekoć moćni HBO nije potvrdio nijednu svoju nominaciju, sve Zlatne globuse pobrali su FM, AMC i Netflix.

La La Land: očekivani trijumf

Najbolja komedija/mjuzikl: La La Land

Najbolja drama: Mjesečina

Najbolji glumac u komediji/mjuziklu: Ryan Gosling

Najbolja glumica u komediji/mjuziklu: Emma Stone

Najbolji glumac u drami: Casey Affleck

Najbolja glumica u drami: Isabelle Huppert

Najbolji strani film: Ona

Najbolja dramska serija: Kruna

Najbolja humor. serija: Atlanta

Najbolja serija ograničenog trajanja: Američka kriminalistička priča: Narod protiv O.J. Simpsona

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:40