KRITIČAR JUTARNJEG

TOMISLAV ČADEŽ O MIRJANI HRGI Žena za koju Bandić misli da se previše 'digla'

 Goran Mehkek / HANZA MEDIA
Izbornu nedjelju na TV-u obilježili su Šprajc i hrga koju je Bandić, izgubivši nadzor nad sobom, prethodno izvrijeđao

Mirjana Hrga dovoljno je dugo u televizijskom poslu (od 1994. na HTV-u, od 2003. na Novoj TV, od 2011. na Al Jazeeri za Balkan) da može podnijeti bilo kakvo iznenađenje. Tako je bila podnijela i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, koji ju je početkom prošloga tjedna, za i poslije predizbornog intervjua, prijeteći izvrijeđao jedino zato što je natuknula da u zagrebačkim vrtićima nema osnovnih potrepština, primjerice klozet-papira.

Već deset godina promukao, zagrebački gradonačelnik sve češće gubi nadzor nad sobom. Izbacuje iz sebe za taj dan pripremljene robotske rečenice, kojima, nikad im ne odolijevajući, sebe hvali u trećem licu (sam sebi obraća se kao kralju), a ako ga itko omete u ritmičnom ponavljanju istih, on se na njega obruši nimalo naučeno. Hrgi je, među ostalim, kad su se isključile kamere, zaprijetio da se previše “digla”. Drugim riječima, moglo bi se nju i spustiti… Samo ne znam kako će mu to poći za rukom jer Mirjana Hrga je, među ostalim, koliko znam, jedina urednica središnjih informativnih emisija koja je eto, prije ili poslije, zadovoljila kriterije upravljača sve tri nacionalne TV kuće.

Odlukom da je angažiraju, RTL je pokazao da ne odustaju od borbe za prvo mjesto kad je posrijedi gledanost njihovih informativnih emisija. Trenutačno njihov dnevnik od 18.30 sati otprilike je podjednako gledan koliko i HTV-ov od 19 sati (koji se uskoro vraća na klasičan termin od 19.30 sati) i zaostaje dakle, zasad poprilično, jedino za najgledanijim dnevnikom, onim Nove TV, koji se emitira od 19.15 sati.

Dakako, RTL-u u borbi s konkurencijom neće biti dovoljna jedna nova urednica/voditeljica, valja uložiti i u, što se kaže, ljude na terenu. No, bilo kako bilo, odlično je što najvažniji dio televizijskog programa, informativni, našim nacionalnim televizijama nije teret nego prilika za investiranje.

Pokušao sam pratiti sva tri izborna programa u nedjelju. Najbolje je radio upravo RTL, a Mirjana Hrga i Zoran Šprajc pokazali su se kao složan, što se kaže dinamičan dvojac. Izborom gostiju u studiju i izvan njega prednjačili su u raznolikosti i širini. Jedino me zasmetao dr. Božo Skoko, za kojega se svojedobno ustanovilo da u svojim znanstvenim radovima otuđuje za sebe čak i novinarske doskočice. I ovdje je pleo jezikom nevažne floskule i nategnute šale. To više pozdravljam pojavu dr. Ivana Rimca, koji se pokazao dosad najstaloženijim i najtočnijim analitičarom i prognozerom naših političkih gibanja.

Glavna je prednost Mirjane Hrge što ostavlja dojam da je stvarno brine što će donijeti političari narodu. Njezin glas često ne skriva niti emocije, a očito je spremna i za improvizaciju i polemiku u svakom momentu.

Glavni joj je pak nedostatak stanovita krutost u gestikulaciji i ne uvijek najčišća dikcija. Glas joj je prepoznatljiv, ali, kao i u mnogih, primjerice, odličnih glumica, ne baš lijep. Možda se upravo zato i više trudi od nekakvog prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:50