JOHN AVILDSEN

UMRO ČUVENI REDATELJ ČIJI SU FILMOVI I DANAS DIO POP KULTURE Legendarni oskarovac 'izmislio' je Sylvestera Stallonea, snimio je Rockyja i Karate Kid

 Profimedia

Redatelj John G. Avildsen (81), najpoznatiji po kultnim filmovima "Rocky" i "Karate Kid", preminuo je u bolničkom centru Cedars-Sinai u Los Angelesu od raka gušterače, piše BBC.

Tužnu vijest medijima je prenio njegov sin Anthony.

Nesumnjivo najveći doseg karijere za Avildsena je bilo režiranje Rockyja, koji je usprkos skromnom budžetu postao hit na kino blagajnama i bio film s najvećom zaradom 1976. godine.

Film, za koji je scenarij napisao prethodno malo poznati Sylvester Stallone, osim publike je oduševio i kritiku, tako da je 1977. nominiran za čak 10 Oscara, a osvojio tri - za najbolji film, za najbolju montažu i za najboljeg redatelja, što je Avildsenu bio vrhunac karijere.

Podsjećamo, film prati malo poznatog i već ostarjelog boksača Rocykja Balbou (glumio ga Stallone) koji najednom dobije priliku da se bori za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji protiv šampiona Apolla Creeda. Film je bio toliko uspješan da je lansirao cijelu franšizu u sklopu koje je do danas snimljeno još 6 filmova (peti nastavak režirao je opet Avildsen), posljednjih od njih prije dvije godine (Creed).

Među prvima koji se oprostio od Avildsena bio je i Stallone koji je na Instagramu napisao: "Počivaj u miru. Siguran sam da ćeš uskoro režirati hitove i na nebu. Hvala ti, Sly."

Gotovo jednaku slavu kao i Rocky Avildsenu je donio danas kultni film "The Karate Kid", snimljen 1984. godine. Također veliki hit u kinima, i taj film je izrodio još četiri nastavka, od kojih je drugi i treći isto snimio Avildsen.

Osim po Rockyju i Karate Kidu, Avildsena se pamti i kao redatelja filma Save the Tiger iz 1973., u kojem je jedinog Oscara u životu zaradio legendarni glumac Jack Lemmon.

Profimedia, Album
John G. Avildsen na snimanju Karate Kida

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:17