IN MEMORIAM

UMRO ŠIME ŠIMATOVIĆ Velikan kulture koji je u partizanima pokrenuo kazalište, a nakon rata organizirao hrvatsku kinematografiju

 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Danas je, u Zagrebu, u 98. godini preminuo Ivan Šime Šimatović, izvijestili su iz Hrvatskog kulturnog kluba čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Šime Šimatović rođen je 27. listopada 1919. godine u Perušiću u Lici. Pučku školu, gimnaziju, Filozofski fakultet i glumačku školu Branka Gavelle pohađao je u Zagrebu.

Prvi angažman dobio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu 1940. godine.

Poslije talijanske okupacije Splita 1941. godine vratio se u Zagreb i dobio angažman u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nakon potpisa Rimskog ugovora kojim NDH daje Italiji dio hrvatskog teritorija, pristupa antifašističkom pokretu i odlazi u partizane. Zajedno sa Zlatkom Pricom, Edom Murtićem i Jožom Gregorinom osnovao kazališnu grupu ZAVNOH-a Sudjelovao na Kongresu kulturnih radnika u Topuskom 1944. godine kao voditelj Glumačke grupe ZAVNOH-a i do danas je bio posljednji živući sudionik Kongresa.

Poslije rata imenovan je prvim umjetničkim direktorom Jadran filma.

Filmsku režiju studirao u Pragu i Berlinu. Poslije studija u Pragu režirao tri igrana filma: Kameni horizonti, Naši putevi se razilaze i Pustolov pred vratima.

Osnivač i prvi direktor Zagrebačke škole crtanog filma, Zagrebfilm 1952. godine. Bio je jedan od inicijatora gradnje sadašnjeg Jadran filma.

Šest puta bio je izabran za predsjednika Društva filmskih radnika i bavio se organizacijom hrvatske kinematografije. Konsenzusom svih filmskih institucija dvaput je bio izabran za predsjednika Komisije za kinematografiju Hrvatske.

Od dvadeset dokumentarnih filmova, za film „Plitvička jezera“ na festivalu u Berlinu dobio nagradu Srebrni medvjed što je bila prva međunarodna nagrada za hrvatsku kinematografiju. Posljednji film "Zvonici Like" o agresiji na Hrvatsku snimljen je 1993. godine i prikazivan je u brojnim svjetskim metropolama.

Snimio više igranih filmova, među kojima film "Naši putevi se razilaze" po scenariju Ivana Šibla i "Pustolov pred vratima" po istoimenoj drami Milana Begovića.

S Ivanom Supekom i Edom Murtićem, 1984. godine, zanavio rad Kluba Topusko, izabran za predsjednika i na toj funkciji je i danas. Klub Topusko 1990. godine mijenja ime u Hrvatski kulturni klub koji od osnutka ističe kao svoj program poticanje i ostvarivanje programa hrvatskog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva organiziranjem tribina, promocija, koncerata, izložbi, te akcija u području povezivanja umjetnosti i znanosti s gospodarstvom.

Njegovom inicijativom Hrvatski kulturni klub uz financijsku potporu INA-Industrije nafte d.d. šesnaest puta realizirao je Godišnju nagradu za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Pod vodstvom Šime Šimatovića, Hrvatski kulturni klub priređuje koncerte opernih arija za hrvatske manjine u Subotici, Pečuhu, Kotoru, Mostaru i Gradišću.

Za vrijeme Domovinskog rata, 1994. godine, organizirao koncerte violinistice Tamare Smirnove (Boston) i Mire Flies-Šimatović (glasovir) u Gospiću, Zadru, Šibeniku, Splitu i Osijeku.

Tijekom iste godine organizirao turneju Zagrebačkog komornog tria u Italiji za prikupljanje pomoći za Hrvatsku. Iz Torina je prispjelo šest tegljača razne pomoći i jedan tegljač sa hranom za hrvatsku vojsku na Velebitu.

Inicijator je projekta „Opera u gostima“ u okviru kojega Hrvatski kulturni klub daruje pijanino, školskoj djeci siromašnih i u Domovinskom ratu stradalih mjesta kao osnovni instrument glazbenog odgoja, te organizira koncerte operne glazbe u izvedbi opernih prvaka. Klub je do sada dodijelio pedeset osam pijanina od Vukovara, Knina, Škabrnje do Gline.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima: Nagrada ZAVNOH-a koju mu je 1989. godine dodijelio Hrvatski sabor, nagrada filmskog festivala u Motovunu 2007. godine, Nagrada grada Zagreba 2008. godine, Nagrada Vjesnika Krešo Golik za životni doprinos filmskoj umjetnosti za životno djelo 2010. godine, a 2012. godine Predsjednik Republike dodijelio je Šimi šimatoviću odličje za osobite zasluge za prosvjetu i dugogodišnje kontinuirano donatorstvo glazbenih instrumenata diljem Hrvatske - Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića.

-------------------------------------------

Igrani filmovi:

Kameni horizonti (po noveli Vjekoslava Kaleba )

Naši putovi se razilaze ( po scenariju Ivana Šibla )

Pustolov pred vratima ( po drami Milana Begovića )

Dokumentarni filmovi:

Plitvička jezera

Ferije

Kasni sumraci

Ivan Meštrović

Dioklecijanova palača

Sisački odred 1941.

Antun Augustinčić

Topusko

Zvonici Like

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:37