ŠOKIRAT ĆE SVIJET?

VIDEO Film koji je šokirao hrvatsku javnost, 'Ljudožder vegetarijanac' hrvatski je kandidat za Oscara!

ZAGREB - Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je film "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta za predstavnika hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a nominacije za tu prestižnu američku filmsku nagradu objavit će se 15. siječnja iduće godine.

Schmidtov film izabran je za selekciju američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti tajnim glasovanjem sedamnaestero članova komisije natpolovičnom većinom, odnosno s trinaest glasova, izvijestilo je danas Društvo.

U konkurenciji su bili još "Cvjetni trg" Krste Papića, "Ćaća" Dalibora Matanića, "Fleke" Alda Tardozzija, "Koko i duhovi" Daniela Kušana i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

Drago mi je da je film izabrala struka, kolege koji najviše znaju o filmu, rekao je Branko Schmidt za Hinu, najavivši da će se u kampanju filma uoči dodjele Oscara krenuti nakon što HAVC odobri sredstva koja se dodjeljuju za tu namjenu.

U narednom razdoblju film će imati vrlo živu festivalsku promociju, kako kaže Schmidt, rasprodan je za cijelu jesen i 'ide kao lud'. U rujnu odlazi na festival Raindance u Londonu, potom u Hamburg, u listopadu će se prikazati u Haagu, a u studenom i prosincu na festivalima u Cottbusu i Kairu.

"Ljudožder vegetarijanac", snimljen u produkciji Tele filma, suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt surađivao i na prethodnom filmu "Metastaze".

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, među ostalim, Zlatne arene za režiju te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike, a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Ovogodišnja, 85. dodjela Oscara, održat će se u Hollywoodu 24. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:46