ZEMLJA IZ SNOVA

VIDEO: LIJEPA VAŠA Kreće 'pomaknuti' dokumentarni serijal o strancima koji žive u Hrvatskoj

 YouTube
Strance koji su se ipak zadržali u Hrvatskoj većinom su dovele ili ljubavne priče ili slučaj. Kako je njihovo viđenje Hrvatske i načina života njezinih građana?

Prema nedavnom istraživanju, od europskih zemalja jedino u Poljskoj i Rumunjskoj ima manje imigranata nego u Hrvatskoj. Ljudi u Hrvatsku većinom ne planiraju doći, što se vidjelo i po iskazima sirijskih izbjeglica koji su željeli samo prolaz prema zapadnoeuropskim zemljama i nisu razmišljali o tome da se zadrže u 'Lijepoj našoj'. Strance koji su se ipak zadržali u Hrvatskoj većinom su dovele ili ljubavne priče ili slučaj. Kako je njihovo viđenje Hrvatske i načina života njezinih građana? Kako ih doživljavaju njihovi hrvatski prijatelji, partneri, djeca? Upravo se tim pitanjima bavi dokumentarni serijal 'Lijepa vaša' (Facebook) koji započinje ove nedjelje 25. rujna od 18:30 na HRT4.

U prvoj epizodi možemo tako pogledati priču o Južnokoreancu koji je zaglavio u Zagrebu misleći da je došao u Veneciju. Egzotični skejter koji pred HNK često izvodi baletne piruete na rolama, vjeruje da je Hrvatska zemlja iz snova, i da će se od nas poteći revolucija svijesti i zahvatiti cijeli planet. Glavni lik ove epizode nosi cipele od 10000 eura i pritom poziva Hrvate da se - probude.

"Odlučio sam se za serijal iz skroz osobnog razloga. Budući da sam određeni broj godina proveo u inozemstvu, od Amsterdama i Pariza do Berlina, shvatio sam da sam, umjesto upoznavanja novih sredina i ljudi, prije svega upoznao sebe. Taj hrvatski obrazac u glavi, preko kojega interpretiram svijet, a koji u međunarodnom okolišu postaje fluorescentno jasan", kaže autor serijala Krešimir Dujmović, scenarist i voditelj. Režiju potpisuje Jure Pavlović, dobitnik prošlogodišnjeg europskog Oscara u Berlinu za kratki film ('Piknik'), a producent je Bojan Kanjera.

Serijal ide u 12 epizoda s 12 protagonista, iz Poljske, Južne Koreje, Kube, Velike Britanije, Japana, Irske, Belgije, Konga, Čilea, Italije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:17