JEZIK LJUBAVI

VIDEO: MJESEC FRANKOFONIJE Mjuzikl 'Ljubavne pjesme' otvara tradicionalni program u zagrebačkom Tuškancu. A bit će i francuskog kankana

 YouTube
Osim u "Ljubavnim pjesmama" i dokumentarnom filmu "Putevima rumbe" o ritmovima nastalima uzduž rijeke Kongo, glazba je i u fokusu francuskog filma "Brooklyn" Pascala Tessauda o reperici u usponu

ZAGREB - U sklopu Mjeseca frankofonije u kinu Tuškanac do kraja tjedna održava se tradicionalni program s filmovima frankofonih kinematografija, a u ponedjeljak se prikazuje mjuzikl "Ljubavne pjesme" francuskog redatelja Christophea Honorea.

Honoreov film, za koji je napisao i scenarij, donosi nekoliko priča, od kojih svaka govori o nekoj od vječnih tema, gubitku ljubavi, pronalaženju nove i nemogućnosti uzajamne ljubavi, koje su ispričane u pjevnoj izvedbi glumaca i kroz pjesme skladatelja Alexa Beaupaina.

U utorak je na programu rumunjska komedija "Love Building" Iulie Rugine, o trojici psihologa koji primaju 14 parova s nesuglasicama u odnosu, na terapiju u trajanju od sedam dana, ne bi li im pomogli da prevladaju komunikacijske teškoće i nesuglasice u vezi.

Trailer filma 'Ljubavne pjesme'

Idući dan slijedi švicarski film "Sam" Elene Hazanov, o sedmogodišnjaku prisiljenom da se nakon razvoda preseli kod oca, pisca s nedostatkom inspiracije koji je nesposoban brinuti se dijete, a potom se prikazuje francuska humorna drama "French cancan" Jeana Renoira, poznata priča o obnovi kazališta Moulin Rouge, plesačici Nini i kabaretskom impresariju, kojeg tumači Jean Gabin.

'Francuski kankan' Jeana Renoira

Osim u "Ljubavnim pjesmama" i dokumentarnom filmu "Putevima rumbe" o ritmovima nastalima uzduž rijeke Kongo, glazba je i u fokusu francuskog filma "Brooklyn" Pascala Tessauda o reperici u usponu umjetničkog imena iz naslova filma, čija je radnja smještena u pariško predgrađe Saint-Denis.

'Brooklyn' Pascala Tessauda

Zadnji dan programa prikazat će se tragikomedija "Osmi dan u tjednu" mađarske redateljice Judit Elek, koji prati nezgode Hane, stare dame i nekadašnje slavne glumice, koja, potjerana iz stana, završava na ulici te spava na kolodvoru.

Mjesec frankofonije obilježava se na inicijativu veleposlanstava zemalja članica Frankofonije koja se nalaze u Zagrebu, (Belgija, Kanada, Francuska, Grčka, Mađarska, Rumunjska, Slovenija, Švicarska), te uz potporu hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Francuskih alijansi u Hrvatskoj i brojnih drugih hrvatskih udruga i institucija na području kulture.

Ove će se godine obilježiti tijekom tijekom ožujka u 15 gradova i s više od 150 događanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:06